Ga naar inhoud

22 februari 2017Gezondheid

Hoe poets je goed je tanden?

U poetst iedere dag braaf uw tanden. Toch heeft u gaatjes. En tandplak. Uw tandvlees is ook wel eens rood. Hoe kan dat? Moet u harder poetsen, of juist zachter? Mondwater gebruiken, of tandenstokers?

Wij vertellen u graag hoe u met goed poetsen gaatjes en tandvleesproblemen kunt voorkomen.

Hoe komt u aan gaatjes?

De belangrijkste oorzaak van gaatjes is tandplak. Die ontstaat vanzelf, bij iedereen. Als u de tandplak niet op tijd weghaalt, geeft u de bacteriën in de tandplak ruim baan. Met als gevolg gaatjes en tandvleesontsteking. In het ergste geval krijgt u ook nog kaakontsteking. Maar met ons stappenplan geeft u gaatjes geen kans!

Een schoon gebit in 4 stappen

Tandplak haalt u weg door op de juiste manier te poetsen. En door flos, ragers en tandenstokers te gebruiken voor de ruimte tússen uw tanden en kiezen. Volg onze 4 stappen naar een schoon gebit.

Stap 1. Gebruik een goede tandenborstel

Gebruik een niet al te grote tandenborstel. Dan komt u ook goed achter in uw mond. Kies voor soft of medium, zodat u uw tandvlees niet beschadigt. U kunt ook een elektrische tandenborstel gebruiken. Die maakt niet beter schoon, maar is wel makkelijker. Vervang uw tandenborstel iedere 3 maanden.

Stap 2. Beweeg de borstel op de juiste manier

Poets volgens een vaste volgorde. Bijvoorbeeld eerst linksboven, dan rechtsboven, linksonder en rechtsonder. Zet uw borstel schuin op uw gebit en poets met korte, heen-en-weer bewegingen. Vergeet niet hierbij uw tandvlees voorzichtig mee te nemen. Het voordeel van een elektrische borstel is, dat deze alle bewegingen vanzelf maakt. U hoeft dan alleen te focussen op de volgorde van poetsen.

Stap 3. Poets minstens 2 minuten uw tanden

Om alles goed te kunnen poetsen heb je ongeveer 2 minuten nodig. Tweemaal daags. Een timer kan handig zijn. Bijvoorbeeld een eierwekker. Bij sommige elektrische tandenborstels heb je standaard een timer.

Stap 4. Gebruik flos, rager of stoker

Voor een echt schoon gebit, moet u meer doen dan goed poetsen. Daarmee kun u de ruimtes tussen uw tanden en kiezen namelijk niet goed bereiken. Gebruik daarvoor flos, tandenstokers of ragers. In het begin kan uw tandvlees hier een beetje van gaan bloeden. Geen zorgen, maar duur het langer dan een paar dagen, ga dan naar uw tandarts

Tip: probeer ook eens een tandplakverklikker

Tandplak is moeilijk te zien. Een tandplakverklikker is een rode kleurstof die precies laat zien waar u tandplak heeft zitten. Tandplakverklikker vindt u bij de drogist.

Meer weten?

Download de gratis app GezondeMond van het Ivoren Kruis.

Deel dit bericht