Ga naar inhoud

31 mei 2022Natuur

Imke van Gerwen loopt de stad schoon

Verzin het maar eens. Hardlopen en tegelijkertijd zoveel mogelijk afval van de grond rapen. Ook wel plogging genoemd. Een trend, overgewaaid uit Zweden, die zorgt voor een mooier lichaam en straatbeeld. Én niet onbelangrijk: een beter milieu! 

Plogging is een samenvoeging van ‘joggen’ en het Zweedse woord ‘plocka’, wat ‘oprapen’ betekent. In Nederland heeft Imke van Gerwen, docent biologie en oprichtster van Oceanut, de trend opgepakt. “Ik wil op een positieve manier laten zien dat we milieuproblemen kunnen aanpakken als we allemaal een kleine stap maken. Zelf ruim ik al wandelend afval op, over één straat doe ik soms wel drie uren. Ik ga het ook zeker nog hardlopend proberen. Het milieu heeft wat mij betreft prioriteit; dat het tevens een goede work-out is, is een fijne bijkomstigheid.” 

40 dagen challenge 

Hoe kun je een milieuprobleem aanpakken? Dat is de vraag die Imke aan haar leerlingen voorlegde. “Omdat ik zelf ook iets wilde doen, deed ik de 40 days, 40 pieces challenge. Iedere dag, veertig dagen lang, raapte ik een stuk afval op en deelde mijn bevindingen op Instagram. Zo ontstond Oceanut. Met de challenge wilde ik anderen aanmoedigen om hetzelfde te doen. Het bleek een succes; mensen deelden filmpjes van hun ervaringen en ik kreeg allerlei positieve reacties. Het besef dat je echt iets in gang hebt gezet, gaf zoveel energie.” 

‘Het is een sport geworden om 
zoveel mogelijk afval op te rapen’  

Positieve benadering 

“Ik heb mariene biologie gestudeerd en voel een enorme liefde voor de oceaan. Daarom ook mijn missie om de oceaan te beschermen. Maar Oceanut is meer. Ik wil mensen helpen bij het maken van bewustere keuzes en ze laten zien dat het niet zo ingewikkeld is. Bekijk je eigen omgeving eens goed en zie hoe mooi die is. Dan ga je het waarderen en ervoor zorgen. Ik ben ervan overtuigd dat je mensen eerder in beweging krijgt met een positieve benadering.” 

Klein beginnen 

“Als je iets voor de wereld doet, doe je dat uiteindelijk ook voor jezelf. Het is gewoon een kwestie van klein beginnen. Maak eens een rondje om je huis en ruim alles op wat je tegenkomt aan afval”, is Imke haar advies. “Dan ben je al heel goed bezig. Hoe meer je opraapt, hoe meer je ziet. Zo word je vanzelf steeds bewuster. Mijn lijfspreuk is ‘think global, act local’. Daag je buurman, zus of oma uit voor de #40days40pieceschallenge en motiveer elkaar!” 

Deel dit bericht