Ga naar inhoud

9 augustus 2021Wonen

Energielabel 2022: deze 5 zaken moet je weten

Je bent op zoek naar meer informatie over het energielabel in 2022. Bijvoorbeeld omdat je je huis energiezuiniger hebt gemaakt, omdat je je energielabel wilt vernieuwen of omdat je je huis te koop wilt zetten. Maar waarom is de boete verhoogd wanneer je bij de verkoop van je huis geen label hebt? En verschillen de kosten van energielabels aanvragen in 2022 nog steeds zoals in 2021 ook het geval was? We leggen je graag de vijf belangrijkste zaken uit.

Een energielabel: wat is het ook alweer en waar dient het voor?

Een energielabel geeft simpelweg aan hoe energiezuinig je huis nu eigenlijk is. Dit wordt aangemerkt door een schaal met de labels A t/m G, waarbij label A aangeeft dat je huis zeer zuinig is, en label G zeer onzuinig.


Met een energielabel wil de overheid ervoor zorgen dat huiseigenaren energiezuinige maatregelen nemen. Ieder huishouden heeft in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid gekregen. Op deze manier is alle info omtrent de energiezuinigheid van een huis openbaar – handig wanneer iemand een huis koopt of huurt.

Iedereen kan een energielabel omzetten van voorlopig naar definitief, bijvoorbeeld wanneer je je huis verkoopt, of wanneer je energiezuinige maatregelen hebt genomen. Omzetten kan door een nieuw energielabel aan te vragen.

Benieuwd hoe je een label aanvraagt? Wij hebben een stappenplan voor je ontwikkeld.

Kosten energielabel zijn in 2022 met 7% gedaald

Het is handig om te weten dat de kosten voor een energielabel aanvragen sinds 1 januari 2021 omhoogschoten. In 2021 was je rond de € 200,- tot € 400,- kwijt zijn. Dit kwam omdat het energielabel niet meer online kon worden aangevraagd, maar werd opgesteld door een erkend deskundige die je woning komt bekijken én zelf zijn of haar tarief bepaalt.  

Maar goed nieuws: omdat het aantallen adviseurs flink is toegenomen de laatste tijd, zijn de prijzen fors gedaald. In 2022 ben je er ongeveer € 303,- aan kwijt, afhankelijk van je type woning.  

Goedkoopste energielabel 2022 is voor een appartement

De kosten van een energielabel zijn afhankelijk van een aantal factoren, bijvoorbeeld het type woning en de aanwezige documentatie. Gemiddeld kost een energielabel voor een eengezinswoning € 300,-. Een energielabel voor een appartement is het goedkoopst, gemiddeld zo’n € 250,-. Pin je echter niet op deze bedragen vast: de hoogte wordt bepaald door vraag en aanbod en is dus een grove schatting.  

De kosten voor een energielabel dat vastgesteld is in 2022, zijn niet aftrekbaar bij de belastingaangifte. 

Energielabel verplicht: voorkom € 435,- boete

Een energielabel is door de Rijksoverheid verplicht gesteld wanneer je je huis verkoopt, verhuurt, of wanneer woningen/appartementen worden opgeleverd. Zo wil de overheid huiseigenaren stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen. 

Wist je dat je een boete riskeert wanneer je bij de verkoop van je huis geen geldig energielabel aan de kopende partij kan bieden? Deze bedroeg in 2021 zo’n € 170,-, maar is per 1 januari 2022 flink verhoogd naar € 435,- voor particulieren en € 870,- voor bedrijven. 

Hoger energielabel is positief voor woningwaarde én verkoopprijs

Om meerdere redenen is het aantrekkelijk om je huis energiezuiniger te maken. Zo heeft een hogere energielabel een positief effect op de woningwaarde én verkoopprijs, blijkt uit een onderzoek van Calcasa in 2018. Deze uitkomsten zijn misschien minder van belang in de huidige krappe woningmarkt, maar is wel degelijk van waarde wanneer de huizenmarkt straks weer meer in balans is. En dan heb jij alvast de nodige maatregelen kunnen treffen. Vergeet daarnaast ook de verlaging van je maandelijkse lasten voor energie niet bij het verduurzamen van je huis. 

Wat kan je doen om een gunstiger energielabel te krijgen?

Er is een hoop mogelijk om je huis energiezuiniger te maken. Voorbeelden van maatregelen zijn zonnepanelen, een zuinigere cv-ketel en goed onderhoud, gevelisolatie, vloerisolatie, dakisolatie en dubbelglas. De investering is op lange termijn dus niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu, voor je energielabel én voor de verkoopwaarde van je huis!

Deel dit bericht