Ga naar inhoud

Veelgestelde vragen over pensioenen

De AOW-leeftijd verandert inderdaad. Die lag ooit op 65 jaar, maar is inmiddels gewijzigd naar 67 jaar in 2024. Als u eerder wilt stoppen met werken, zult u behoefte hebben aan aanvullend inkomen. Misschien kan uw pensioenregeling een deel daarvan verzorgen, maar in veel gevallen is er aanvulling nodig. In het financieel advies kunnen wij hieraan samen met u aandacht besteden.

Dat is een lastige vraag. Als er gekort gaat worden, krijgt u in de toekomst een lagere pensioenuitkering. Of die uitkering voor u voldoende is, kan aan de hand van een financieel plan worden bepaald.

Daarvoor zijn inderdaad financiële producten op de markt. Wel is het belangrijk om hierover professioneel advies in te winnen. Dit om ervoor te zorgen dat de dekking van uw polis aansluit bij uw wensen.

Een lijfrenteverzekering kent fiscale regels. Doordat u een lijfrentepolis of een lijfrentebankspaarrekening heeft afgesloten, heeft u de bijbehorende fiscale regels geaccepteerd. Niet elke lijfrente maakt alle soorten aanvullingen mogelijk. Daarom is het belangrijk om uw lijfrente te laten controleren door uw adviseur. Hiermee voorkomt u teleurstellingen op de pensioendatum die u wenst.

Hiervoor is inzage nodig in uw pensioenregeling. Want in de pensioenregeling wordt de partner omschreven. Vaak blijkt dat uw partner inderdaad een uitkering krijgt, maar niet altijd. Daarom is het verstandig dit te laten controleren.

Univé bemiddelt in producten van andere verzekeraars. Maar Univé heeft zelf geen eigen levensverzekeringsproducten om een oplossing uit een financieel plan te realiseren. Een financieel plan bestaat daarom vaak uit enerzijds een advies (wat zijn uw wensen, wat heeft u al gerealiseerd en wat kunt u nog aanvullen) en anderzijds de bemiddeling. Dit laatste helpt u bij het afsluiten van een financieel product bij een andere verzekeraar. Univé zal dan tussenpersoon zijn voor dit product.