Ga naar inhoud

Onze geschiedenis

De oorsprong van Univé gaat al ruim 200 jaar terug. Al die tijd was en is de coöperatieve gedachte de basis van ons bestaan.

Onze oprichter: Geert Reinders

Geert Reinders had twee veehouderijen in Winsum. Wanneer één van de boerderijen volledig afbrandt, ontstaat het idee voor collectief verzekeren. Zonder tweede boerderij was de schade tenslotte nog groter geweest. Hoe mooi zou het zijn als de boeren in het dorp samen de risico’s op een boerderijbrand delen?

In 1794 richtte Geert daarom de Sociëteit van Onderlinge Bijstand in gevallen van Brand op. Ieder jaar legden de deelnemende boeren een bedrag in. Ging het mis bij één van hen, dan kon de betreffende boer aanspraak maken op het verzamelde geld. Ook dachten ze samen na over het voorkomen van branden. De Sociëteit vormt het begin van Univé. Waarbij het samen delen en voorkomen van risico’s nog steeds centraal staat.

Onze basis: de coöperatieve gedachte

Onze geschiedenis, ons bestaansrecht en ons erfgoed is het DNA van alles wat we doen. De coöperatieve gedachte staat nog steeds centraal. Het samen risico’s delen en voorkomen, dat is waar het om draait. Elkaar helpen als het erop aankomt. Dat doen we inmiddels vanuit de coöperatie.

Univé en de acht regionale Univé’s, die zelfstandige coöperaties vormen.

Meer informatie over de coöperatie