Ga naar inhoud

Mijn kind wordt 18 jaar

D​e 18e verjaardag van uw zoon of dochter is een hele mijlpaal. Hij of zij is dan officieel meerderjarig/volwassen en mag voortaan stemmen en autorijden. Er verandert ook veel op financieel gebied. Verzekeringen zijn dan waarschijnlijk niet het eerste waar u aan denkt. Maar dat maakt ze zeker niet minder belangrijk.

Waarmee moet u als ouder/verzorger rekening houden?

Als uw kind 18 wordt, verandert er wel wat. De tijd dat u als ouder/verzorger voor alles zorgde, is nu (deels) voorbij. Hieronder vindt u een lijstje met onderwerpen om rekening mee te houden als uw kind 18 jaar/volwassen wordt.

Een eigen zorgverzekering en zorgtoeslag

Zodra uw kind 18 jaar wordt, moet het een eigen zorgverzekering afsluiten. Die moet ingaan op de 1e van de maand na de 18e verjaardag. Uw kind krijgt van de huidige verzekeraar hierover persoonlijk bericht, samen met een voorstel voor een eigen zorgverzekering. Hij of zij hoeft daarop natuurlijk niet in te gaan; het kan ook anders. Bereken nu de zorgpremie

Uw 18-jarige kind kan voor de zorgverzekering zorgtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst. Dat is een bijdrage in de kosten van de zorgverzekering. Aanvragen kan ook als u als ouders/verzorgers de zorgpremie betaalt. Bij de bepaling van de zorgtoeslag wordt er namelijk alleen gekeken naar het inkomen van uw kind.

Uw kind gaat op zichzelf wonen

Als uw zoon of dochter zelfstandig gaat wonen, komt daar nogal wat bij kijken. Huurt uw kind bijvoorbeeld een eigen woonruimte, dan kan hij of zij in aanmerking komen voor huurtoeslag.

  • Op zichzelf wonen zonder studie
    Wanneer uw kind op zichzelf gaat wonen en dit niet combineert met een studie, is hij of zij niet meer meeverzekerd op uw (schade)verzekeringen. Uw kind voert dan een zelfstandig huishouden en zal zelf alle verzekeringen moeten regelen, zoals een woonverzekering. 
    Bereken online de woonpremie

  • Op zichzelf wonen tijdens de studie
    Woont uw kind tijdens diens studie op kamers en heeft u bij Univé een aansprakelijkheidsverzekering, doorlopende reisverzekering en/of rechtsbijstandverzekering met een gezinsdekking? Dan blijft uw kind standaard meeverzekerd op uw polis(sen) zolang hij of zij studeert.
    Kamernet is een handig hulpmiddel om woonruimte tijdens de studie te vinden.

Let op: Wanneer uw kind op kamers gaat wonen, is de inboedel van uw kind niet automatisch meeverzekerd op uw inboedelverzekering. Als uw kind graag deze spullen verzekerd wilt hebben, dan kan dit door een studenten inboedelverzekering af te sluiten.

Studeren en studiefinanciering

Voor mbo'ers van 18 jaar en ouder en voor studenten op hbo of universiteit is het mogelijk studiefinanciering aan te vragen. Het is verstandig dit minimaal twee maanden aan te vragen voordat uw kind recht heeft op studiefinanciering. Zo loopt die niets mis.

Vervoer

Rijbewijs

Tegenwoordig kan uw kind al vóór z’n 18e starten met autorijles bij een rijschool in de buurt. Is het theorie-examen eenmaal gehaald, dan volgt het praktijk-examen. Vaak helpt de rijschool bij het aanvragen van de examens.
Is uw kind geslaagd voor beide examens, dan kan hij of zij bij de gemeente het rijbewijs aanvragen. Pas als uw zoon of dochter een paar dagen later het rijbewijs echt in handen heeft, mag hij of zij autorijden.

Vakanties

Heeft uw zoon of dochter vakantieplannen? Vergeet dan niet om uw kind goed verzekerd op reis te laten gaan. Want wordt uw kind bijvoorbeeld ziek en moet het teruggebracht worden naar Nederland, dan kunnen de kosten hoog oplopen. Om uw kind en de vakantie goed te verzekeren is het slim om een reisverzekering af te sluiten. Maar heeft u al een doorlopende reisverzekering? Controleer dan eerst of uw kind hierop al is meeverzekerd.

Advies van Univé

Is niet alles direct duidelijk? Weet u bijvoorbeeld niet wat de financiële gevolgen van deze veranderingen zijn? Laat u dan goed informeren. Neem daarom contact op met de Univé-winkel bij u in de buurt. Uw adviseur kan u alle informatie geven.

Maak een afspraak