Ga naar inhoud

Cameraplan: waar mag u een camera (buiten) ophangen?

Hoe maakt u een cameraplan voor in en om het huis? Mag u zomaar een camera (buiten) ophangen? Hoe zit het met de privacy? Wij vertellen u er graag meer over.

Denk hieraan bij het maken van een cameraplan

  1. Analyseer wat uw doel is: wat wilt u voorkomen of wat wilt u vastleggen?

  2. Gaat het om overzichtsbeeld, detailbeeld of allebei?

  3. Is hoge resolutie belangrijk of niet?

Met de antwoorden op deze vragen kunt u al een cameraplan opstellen voor uw situatie. U weet dan immers welke camera’s u wilt ophangen en op welke plek.

Hoe kunt u het beste een camera ophangen?

In de ideale situatie laat u de camera’s ophangen door een ervaren installateur. Deze kan u ook adviseren over het zo goed en privacyproof mogelijk in beeld brengen van uw woning. Als de camera te ver af hangt, wordt het beeld snel korrelig of te klein. Maar als hij te dichtbij hangt, heeft u weer minder overzicht. Probeer hier de juiste balans in te vinden.

Een camera buiten ophangen werkt op dezelfde manier als binnen. U moet er alleen rekening mee houden dat de elektronica goed bestand moet zijn tegen weersinvloeden. Daarnaast speelt net als bij CCTV-camera’s privacy een belangrijke rol (CCTV = closed-circuit television, videosurveillance waarbij de beelden niet publiekelijk vertoond worden). Wat mag u filmen buiten zonder dat u de privacywet AVG overtreedt?

Een camera ophangen richting openbare weg: mag dat?

Ja, u mag een camera ophangen richting de openbare weg om uw huis te beveiligen. U moet dan echter wel zo min mogelijk inbreuk maken op de privacy van voorbijgangers en buren. In principe mag u alleen uw eigen bezittingen filmen. Het huis van de buren, andermans tuin of de parkeerplaats voor uw huis (openbare weg) mag u in principe niet filmen. Tenzij het onmogelijk is om bijvoorbeeld uw voordeur te filmen zonder dat daarbij ook de stoep wordt meegenomen. In dat geval is het belangrijk dat u mensen informeert dat er gefilmd wordt.

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft een handig stappenplan voor camera bij huis opgesteld. Hierin leest u precies wat er mag volgens de wet en wat niet. Ook bijvoorbeeld als het gaat om opgenomen camerabeelden bewaren en delen.

Alarm in huis: aanvulling op uw cameraplan

Wilt u dat uw woning goed beveiligd is als u er niet bent? Dan is een alarmsysteem een goede oplossing. Alarm in huis van Univé is een slim systeem met unieke voordelen:

  • Het alarmsysteem schakelt automatisch in als u van huis gaat

  • Als u thuiskomt schakelt het systeem vanzelf weer uit

  • Ook op afstand te bedienen via de app

  • Makkelijk zelf te installeren: binnen 30 minuten en zonder boren

  • Stuur een woningplattegrond op en wij tekenen de beste plaatsen voor melders en camera’s erin

  • Optioneel met 1 HD-binnencamera


Nu aanvragen

Meer over Alarm in huis