Ga naar inhoud

Brandschade en je inboedelverzekering

Het kan helaas gebeuren: brand in je woning door bijvoorbeeld kortsluiting, een ongelukje in de keuken of een kaars die te dicht bij een gordijn stond. Brand in huis kan flinke schade veroorzaken aan je inboedel. Niet alleen door het vuur zelf, maar ook door de rook en as die hierbij ontstaan.

Daarom is het verstandig om je tegen brand te verzekeren met een goede inboedelverzekering. Zo heb je meteen een goede verzekering tegen brandschade en kom je niet voor hoge kosten te staan voor herstel of vervanging van je spullen.  

Wat moet ik doen bij brandschade? 

Als er brand heeft gewoed in je huis, is het belangrijk om als eerste de schade in te perken voor zover dat kan. Dit kan pas als het vuur overal geblust is. Als het vuur volledig gedoofd is, moet je zo snel mogelijk: 

Door je ramen en deuren open te zetten, vervliegt de rook van het vuur uit je huis. Daardoor voorkom je verdere schade aan je huis en inboedel door rookvorming.

Als je spullen zo ernstig verbrand zijn dat hierbij as of roet is gevormd, is het verstandig om dit zo snel mogelijk op te vegen en uit je woning te verwijderen. Losliggend as bevuilt je inboedel en is bovendien schadelijk voor je gezondheid.

Als je snel na een woningbrand bepaalt wat de oorzaak hiervan was, kun je voorkomen dat hierdoor opnieuw brand ontstaat.

Brandschade melden en schadeafhandeling 

Naast het inperken van verdere brand-, rook- of schroeischade is het belangrijk om de brandschade zo vroeg mogelijk te melden. Zo kan overgegaan worden tot een snelle schadeafhandeling. Is de brandschade aan je huis zo groot dat de brandweer moet komen? Dan hoef je zelf geen melding te doen van je schade. De brandweer doet dan een schademelding bij jouw verzekeraar. 

Voor het melden van brandschade is het een goed idee om foto's te maken van de brandschade, indien dit mogelijk is. Zo kun je duidelijk aantonen wat de brandschade inhoudt en hoeveel schade er is. Je hebt een aantal opties voor het melden van brandschade. 

  • Online schade melden 

    Je kunt jouw schade 24 uur per dag eenvoudig online melden via Mijn Univé. Je beantwoordt een paar vragen en verstuurt online jouw gegevens naar ons. Nog geen account? Maak hier jouw account aan

  • Schade melden via de Univé App

    Heb je de Univé App? Dan kun je hier ook jouw schade melden. 

  • Direct contact met een medewerker

    Bekijk hier alle contactgegevens of kom langs bij een Univé-winkel bij jou in de buurt. 

Is er sprake van een calamiteit, een grote brand of enorme schade? Die kunt u niet online melden. Bel hiervoor met de Univé Alarmcentrale op 0592 348 112. Dit nummer is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.

Brandpreventie 

Brandschade aan je huis en inboedel wil je natuurlijk het liefst voorkomen. Daarom is het belangrijk om maatregelen te nemen om brand te voorkomen. Wij zetten een aantal tips op een rij om brandschade voor te zijn:

  • Installeer een rookmelder in je huis. Zodra er rook ontstaat, gaat deze rookmelder af. Hierdoor kun je op tijd ingrijpen als er brand uitbreekt in je huis en brandschade zo veel mogelijk voorkomen. Sinds 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht voor alle woningen.

  • Zorg voor een brandblusser en/of branddeken in huis. Hiermee kun je een brand, zodra deze ontstaat, snel blussen. Dit voorkomt verdere schade door het verspreiden van vuur. 

  • Zet apparaten 's nachts uit. Apparaten die je 's nachts aan laat staan, blijven warm. Dit kan leiden tot oververhitting, waardoor soms brand ontstaat. Laat je elektrische apparaten daarom zo min mogelijk op stand-by staan als je ze niet gebruikt. 

  • Laad je telefoon overdag op. De oplader van je telefoon kan oververhit raken als je deze de hele nacht gebruikt. Dit leidt soms tot brand. Daarom is het veiliger om je telefoon overdag op te laden, en deze meteen van de lader te halen zodra de batterij vol is. 

  • Maak het filter van je droger pluisvrij. De pluis die in het filter van een droger belandt is een brandrisico als je dit te lang laat zitten. Verwijder dit daarom uit het filter na elke droogbeurt.  

  • Laat jaarlijks je schoorsteen vegen. Schoorsteenbranden komen veel voor: in Nederland zijn er meer dan 2000 gevallen per jaar. Een vervuilde schoorsteen is een groot brandrisico. Dit voorkom je gemakkelijk door in ieder geval één keer per jaar je schoorsteen te laten vegen. 

  • Blijf in de keuken terwijl je kookt. Een groot deel van de woningbranden ontstaat omdat mensen even niet opletten tijdens het koken. In de huiskamer tv kijken terwijl je een ovenschotel in de oven hebt staan of een telefoongesprek voeren terwijl je in de pan moet roeren kan ertoe leiden dat in de keuken brand uitbreekt. Houd daarom je aandacht erbij tijdens het koken en blijf zo veel mogelijk in de keuken. 

Als je deze adviezen opvolgt, verklein je het risico op woningbrand en brandschade aan je huis en inboedel.