Ga naar inhoud

Wat te doen bij pech op de snelweg?

Kom je door pech stil te staan langs de snelweg? Dan kan dat best wel gevaarlijk zijn. Er wordt namelijk hard gereden en auto's kunnen daardoor minder goed uitwijken. Een ongeluk is zo gebeurd. Het is dus belangrijk om te weten wat je in zo'n situatie moet doen. Met dit stappenplan ga je goed voorbereid de weg op.

1. Zoek een veilige plek op om stil te staan

Probeer door te rijden naar een parkeerplaats of tankstation. Lukt dat niet? Zet de auto dan stil in de berm of vluchtstrook. Draai altijd de voorwielen naar rechts toe als je de auto aan de kant zet. Dit zorgt ervoor dat je auto niet op de weg terecht komt als het van achteren wordt aangereden.

2. Verlaat de auto

Staat je auto veilig? Dan is het belangrijk dat alle inzittenden de auto verlaten. Laat nooit iemand achter in de auto, ook geen huisdieren. Stap verder altijd rechts uit de auto. En ga zo snel mogelijk achter de vangrail staan. Laat iedereen een veiligheidshesje aantrekken en plaats eventueel een gevarendriehoek.

3. Pech melden

Staat iedereen veilig achter de vangrail en zijn jullie goed zichtbaar voor andere automobilisten? Bel dan het telefoonnummer van je pechhulp. Ben je voor pechhulp verzekerd bij Univé? Dan kun je de Univé Alarmcentrale bellen: +31 592 348 112. Of meld je pech online via de Univé App.

Heb je geen pechhulpverzekering? Misschien is er iemand in je omgeving die je kan bellen. Of maak gebruik van een pechhulp on demand service. 

4. Probleem en locatie doorgeven

Geef altijd door wat het probleem is. Zo kan de hulpdienst jou beter helpen. Laat ook altijd je exacte locatie weten. Dit doe je door te kijken op het dichtstbijzijnde hectometerpaaltje. Linksboven op het bordje zie je op welke snelweg je bent. Rechtsboven staat of je op de rechter of linker kant van de weg staat. Linksonder staat een cijfer, dit is de hectometerduiding.

5. Hulpdienst komt jouw kant op

Verzekerd voor pechhulp bij Univé? Onze hulpdienst is binnen 35 minuten bij je. Je wordt dan zo snel mogelijk weer op weg geholpen. Lukt het niet om je auto binnen 24 uur werkend te krijgen? Dan regelen we vervangend vervoer voor je.

5 extra tips voor pech langs de snelweg

  • Vergeet niet je tas en mobiele telefoon mee te nemen uit de auto. Het is namelijk ontzettend gevaarlijk om weer terug te gaan naar de auto als je eenmaal bent uitgestapt.
  • Is er acuut gevaar? Bel dan 112.
  • Sla altijd het alarmcentrale nummer op in je telefoon. Of schrijf het op een papiertje en leg dit in je auto.
  • Steek nooit de snelweg over. Dit is levensgevaarlijk.
  • Neem altijd je voertuig- en verzekeringsgegevens mee. Zoals je kentekenbewijs en polisnummer.

Pech langs de snelweg in het buitenland

Sta je stil langs de snelweg in het buitenland? Dan kun je dezelfde stappen doorlopen als hierboven. Check wel altijd van te voren de verkeers- en veiligheidsregels van je bestemming en de landen waar je doorheen rijdt. De meeste landen hebben namelijk eigen verkeersregels. Houd er verder rekening mee dat het langer kan duren voordat de hulpdienst bij jou is als je autopech hebt in het buitenland.

Bekijk voor vertrek ook goed of je pechhulp geldt in het buitenland. Is dat niet het geval? Bij Univé kun je dit regelen via je autoverzekering met Pechhulp Buitenland. Hiermee krijg je hulp bij autopech in alle landen die op de groene kaart staan.

Nog niet verzekerd voor pech?

Sluit nu pechhulp af bij je Univé-autoverzekering. Keuze uit Pechhulp Binnenland en Pechhulp Buitenland.

Bereken je premie

Heb je al een autoverzekering bij Univé en wil je pechhulp bijsluiten? Dit pas je gemakkelijk en snel aan via Mijn Univé of de Univé App.