Ga naar inhoud

Samen maken we het verschil in jouw buurt

Het Univé Buurtfonds is er voor mensen die het verschil willen maken in hun eigen buurt. Voor die buurtmaker die gaat voor een mooiere, fijnere, veiligere of gezelligere buurt waar mensen elkaar kennen en waarderen. Iedere goede buur kan dan ook een project aanmelden, als het maar gaat om een initiatief dat lokaal, duurzaam, zinvol én sympathiek is!

Groot of klein: sinds 2019 ondersteunt Stichting Univé Buurtfonds projecten met impact. Soms door middel van een financiële bijdrage, een andere keer door het leggen van verbindingen met bijvoorbeeld partners of met helpende handjes. Met raad én daad dus, altijd vanuit de behoefte om buurtmakers te ondersteunen en buurtbewoners samen te brengen.

Buurtfonds als goede buur

En dat past precies bij de coöperatie Univé, waar we oog hebben voor elkaar. Omdat Univé geen winstoogmerk heeft, geven we het geld dat we overhouden terug aan onze leden en aan de maatschappij. Dat doen we door te investeren daar waar onze leden zijn. Als goede buur betekent dat het mogelijk maken van een voedselbos, een samen aangelegd skatepark of speeltuin of een gezellige ‘pop-up-camping’ voor wijkbewoners.

Samen staan we sterk

Dat we graag investeren in een fijne en veilige buurt, zit in ons DNA. In 1794 richtte veehouder Geert Reinders de eerste coöperatieve brandverzekeraar van Nederland op. Een brand in één van zijn boerderijen bracht hem op het idee: hoe mooi zou het zijn als alle boeren in de buurt samen kunnen optrekken en de risico’s op een boerderijbrand kunnen delen en voorkomen? Samen staan we immers sterk en kunnen we tegenslagen aan. Het idee van Geert is inmiddels uitgegroeid tot een ledenvereniging met bijna 2 miljoen leden: Univé.

Maak je buurt!

Heb jij een briljant idee waarmee jij jouw buurt plezieriger of veiliger kan maken? Doe jij dit samen met jouw buren en kan iedereen in de buurt ervan profiteren? We horen jouw idee graag. Doe de projectcheck en meld jouw project aan.

Het bestuur

Onze werkwijze

Wij bekijken iedere projectaanvraag heel zorgvuldig. Past jouw project bij onze voorwaarden? Maakt jouw project de leefomgeving echt fijner of veiliger? En mag echt iedereen meedoen? Belangrijk is ook dat jij zelf zeker 25% van het totaalbedrag bij elkaar weet te krijgen.

Wij komen één keer per maand bij elkaar. Dan bespreken we de aanvragen op volgorde van binnenkomst. Houd daarom rekening met een doorlooptijd van ongeveer 3 maanden voor je onze beslissing hoort. 

Vragen? Of liever persoonlijk contact?

Stuur ons een mailtje met jouw vraag en je contactgegevens via univebuurtfonds@unive.nl. Wij nemen dan zo snel mogelijk telefonisch contact met je op.

Meer informatie over Univé Buurtfonds

De stichting is een ANBI, een algemeen nut beogende instelling, en heeft dus, net als Univé zelf, geen winstoogmerk. Lees gerust ons beleidsplan, ons jaarverslag 2023 onze statuten of het formulier publicatieplicht ANBI vermogensfondsen. 

Stichting Univé Buurtfonds
RSIN-nummer 8605.15.400
Hanzeplein 1
8017 JC Zwolle