Ga naar inhoud

WOZ-waarde van een woning wordt nu anders berekend

Waardering Onroerende Zaken is de volledige naam van de bijbehorende wet, maar in de praktijk hebben we het over de WOZ-waarde van een woning. Deze waarde is niet gelijk aan het bedrag dat er aan hypotheek op de woning rust of aan de verkoopwaarde. Het wordt door de gemeente berekend, sinds kort op een andere manier dan voorheen. Op basis van de WOZ-waarde van je woning betaal je gemeentelijke belastingen. Wij vertellen je er graag meer over.

Voor welke belastingen is de WOZ-waarde de basis?

  • De onroerendzaakbelasting (ozb) wordt gebaseerd op de WOZ-waarde van je woning. Het geld wordt gebruikt voor algemene voorzieningen, zoals onderwijs, speeltuinen en groenstroken. 
  • Ook de waterschapbelastingen worden vaak berekend op basis van de WOZ-waarde, maar dat verschilt per waterschap. Er zijn drie soorten waterschapbelastingen, namelijk watersysteemheffing, zuiveringsheffing en verontreinigingsheffing.

Berekening op basis van gebruiksoppervlakte

Voorheen gebruikte de gemeente de bruto-inhoud van de woning om de WOZ-waarde te bepalen. Vanaf 1 januari 2022 wordt er gekeken naar de gebruiksoppervlakte. Dat is het aantal vierkante meters dat in de woning gebruiken kan worden om te wonen.

Meer weten over de WOZ-waarde van je woning? 

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel meer vertellen over de WOZ-waarde en wat deze voor jou betekent. Maak een afspraak met een hypotheekadviseur van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank