Ga naar inhoud

Zelf een huis bouwen

Het is prima mogelijk om zelf een huis te bouwen of te laten bouwen. Deze vorm van bouwen wordt particulier opdrachtgeverschap genoemd. Bouw je met meerdere mensen een aantal huizen? Dan spreken we over collectief opdrachtgeverschap. Maar hoe ga je bij het bouwen van je eigen huis nu precies te werk en waar moet je allemaal op letten?

Wat voor soort huis?

Het is belangrijk om vooraf eerst goed na te denken over wat voor soort huis je nu precies zou willen. Zet al je eisen en wensen voor jezelf op papier en denk ook na over het budget dat je voor die plannen beschikbaar hebt. Hoe gaat de indeling van het huis er vervolgens uitzien? Denk na over het aantal kamers, of je meerdere verdiepingen wilt en vergeet zeer zeker ook de tuin niet. Ook de bouwstijl van je huis is belangrijk om vooraf vast te stellen. En met welke materialen gaat je bouwen? Het zijn allemaal zaken om vooraf goed over na te denken.

Zoek een kavel

Je kunt je huis natuurlijk niet zomaar op elke plek bouwen. Je moet daar dan eerst een kavel voor hebben. Check bij de gemeente waar je woont of wilt gaan wonen of er zelfbouwkavels beschikbaar zijn. Of zoek op internet naar beschikbare kavels. Wanneer je een kavel koopt, wordt de grond voor een bepaalde tijd voor jou gereserveerd. Pas als de bouwplannen rond zijn en je een bouwvergunning hebt, is de koop van je kavel officieel. 

Regel een architect en aannemer

Om een huis te kunnen bouwen, heb je om te beginnen ook een ontwerp en een bouwtekening nodig. Kies hiervoor een architect uit, die op basis van jouw eisen en wensen je droomhuis kan ontwerpen. Vervolgens kan de aannemer met het ontwerp en de bouwtekening het huis daadwerkelijk gaan bouwen. Kies in elk geval wel een architect en een aannemer uit die passen bij jouw wensen en de stijl die je voor ogen hebt. 

Vergeet de vergunningen niet!

Je kunt pas gaan bouwen als je beschikt over goedkeuring en vergunningen van de gemeente. Ga vooraf goed na welke vergunningen je nodig hebt of laat daar een specialist naar kijken. Bekijk ook waar de aanvraag die je gaat doen aan moet voldoen. Voor de behandeling van de aanvraag betaal je bouwleges aan de gemeente. Je krijgt dan vaak binnen 8 weken reactie. Heb je de vergunning gekregen? Dan hebben omwonenden nog 6 weken de tijd om een eventueel bezwaar in te dienen.

En regel je hypotheek

Het aanvragen van een hypotheek voor een huis wat je zelf gaat (laten) bouwen, werkt net even anders dan wanneer je een bestaande woning koopt. Voor de hypotheekaanvraag heb je bijvoorbeeld een bouwvergunning, aannemingsovereenkomst, afbouwgarantie en een taxatierapport nodig. Bovendien krijg je de hypotheek voor een nieuwbouwwoning of nog te bouwen woning vaak in de vorm van een bouwdepot

Wil je meer weten over het zelf bouwen van een huis en je hypotheek? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (én Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.