Ga naar inhoud

Werkbare dagen bij de bouw van een nieuwbouwwoning

Als je voor een nieuwbouwwoning kiest, krijg je te maken met (niet-)werkbare dagen bij de bouw. Hoe dat precies zit, leggen we je graag uit.

Het verschil tussen werkbare dagen en niet-werkbare dagen

Werkbare dagen in de bouw zijn dagen waarop er gewerkt wordt. Gemiddeld zijn dat 180 dagen per kalenderjaar.

Niet-werkbare dagen zijn dagen waarop er niet gewerkt wordt. Bijvoorbeeld de weekenden en feestdagen, collectieve vakantiedagen en andere vrije dagen. Maar het kan ook zijn dat door weersomstandigheden de bouw stilligt. Denk daarbij aan vrieskou of hevige sneeuw. Als een aannemer door omstandigheden op een dag 5 uur of meer geen medewerkers of machines kan inzetten, geldt het als een niet-werkbare dag.

Wat heb je vastgelegd over werkbare dagen?

In je aannemingsovereenkomst staat vermeld hoeveel werkbare dagen de aannemer de tijd heeft om je nieuwbouwwoning op te leveren. De eerste werkbare dag is vaak de dag waarop de vloer op de begane gelegd is. Wanneer je een overeenkomst hebt met garantie van Bouwgarant, SWK of Woningborg, dan gaan de werkbare dagen in zodra de bouw van de woning gestart is.

In de overeenkomst staan ook de maximale bouwtijd en de uiterlijke opleverdatum vermeld. Gemiddeld duurt het bouwen van een woning tussen de 12 en 18 maanden.

Wat als de woning te laat opgeleverd wordt?

Dit is een lastig punt, want je wilt natuurlijk wel dat je op de afgesproken tijd in je nieuwbouwwoning kunt. Maar je bent ook afhankelijk van de hoeveelheid werkbare dagen die er tijdens de bouwperiode zijn geweest. Ga dus eerst na hoeveel dat er zijn geweest.

Is de aannemer toch over de afgesproken deadline heengegaan? Dan heb je in de meeste gevallen recht op een schadevergoeding. Dit staat omschreven in je koop-/aannemingsovereenkomst. Wijs de aannemer er via een aangetekende brief op dat de bouwtijd overschreden is. Afhankelijk van zijn reactie kun je dan een vervolgstap ondernemen. Hier denken onze adviseurs (en eventueel onze juristen) graag over mee.

Meer weten?

Wil je meer informatie over nieuwbouw en wat er komt kijken bij de financiering daarvan in jouw situatie? Daar kan je Univé hypotheekadviseur je antwoord op geven. Maak een afspraak voor een hypotheekadviesgesprek en krijg advies op maat. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.