Ga naar inhoud

Ik heb een verkeersboete uit het buitenland gekregen, wat nu?

In de vakantie heb je met je auto rondgereisd door Europa. Maanden later ligt er opeens een verkeersboete uit het buitenland bij jou thuis op de mat. Blijkbaar ben je door een plaats gereden waar een milieuzone geldt en je niet met jouw auto mocht komen. Je vraagt je af: wat moet ik met deze bekeuring doen?

Moet je de verkeersboete betalen?

Ja, dat moet eigenlijk altijd. Tenzij je het niet eens bent met de boete en bewijs kan geven dat deze onterecht is. In dat geval kun je bezwaar maken tegen de bekeuring uit het buitenland.

In de internationale en Europese wetgeving staat dat buitenlandse opsporingsinstanties de gegevens uit kentekenregisters onderling mogen uitwisselen. Als jij bijvoorbeeld een snelheidsboete hebt gekregen in Spanje, kan de Spaanse politie aan de hand van het kenteken jouw naam en adres achterhalen via de RDW. De boete stuurt de Spaanse politie vervolgens naar je huisadres in Nederland.

Wat als je de buitenlandse bekeuring niet betaalt?

Het is onverstandig om een verkeersboete uit het buitenland niet te betalen, want je kan op een internationale opsporingslijst komen te staan. De volgende keer dat je teruggaat op vakantie naar het land waar je de boete hebt opgelopen, kan het zijn dat je tijdens een grens- of verkeerscontrole alsnog de boete moet betalen.

Dan is het mogelijk dat je een hoger bedrag moet betalen voor de verkeersboete. En afhankelijk van de ernst van de verkeersovertreding, kan je voertuig zelfs in beslag worden genomen of er juridische stappen tegen je worden genomen. Neem de verkeersboete uit het buitenland dus serieus en volg de betaalinstructies in de boetebrief zodra je deze ontvangt.

Is de buitenlandse verkeersboete echt?

De bekeuring uit het buitenland ontvang je altijd per post en nooit per e-mail. Wil je weten of de brief wel echt is? Lees die dan goed door en kijk of de volgende punten erin staan:

  • Naam en adres van de kentekenhouder/bestuurder
  • Welke verkeersregel je hebt overtreden (met het wetsartikel erbij)
  • Het boetebedrag en of je administratie- of procedurekosten moet betalen
  • Hoe je kunt betalen
  • Wat er gebeurt als je niet betaalt
  • Hoe je bezwaar kan maken tegen de boete
  • De gegevens van de instantie die de boete heeft uitgegeven (vaak wordt de website van de instantie genoemd)
  • Naam van de persoon die de zaak behandelt

Als al deze kenmerken worden genoemd, kun je ervan uitgaan dat de boetebrief echt is. Bij twijfel kun je het beste contact opnemen met de instantie die de boete heeft uitgegeven om het na te vragen.

Bezwaar maken tegen een bekeuring uit het buitenland

Ben je het niet eens met de boete? Bijvoorbeeld omdat je weet dat je op het moment van overtreding niet op die locatie was. Of dat er een ander kenteken in de boetebrief wordt genoemd die niet op jouw naam staat.

Betaal in zo’n geval de boete nog niet, want als je dat wel doet, kun je vaak geen bezwaar meer maken. In de boetebrief staat aangegeven hoe en waar je jouw bezwaar kan aangeven en binnen welke tijdsperiode je dat moet doen.

In je bezwaar leg je uit waarom je het niet eens bent met de buitenlandse verkeersboete en stuur je een kopie mee van al het bewijs dat je hebt. Krijg je gelijk? Dan hoef je de boete niet te betalen. Accepteert de instantie je bezwaar niet, dan moet je de boete alsnog betalen. Soms is deze dan wat hoger geworden door extra administratiekosten.

Verkeersregels in het buitenland

Het beste is natuurlijk om een buitenlandse verkeersboete te voorkomen. Daarvoor is het handig om te weten wat de belangrijkste verkeersregels en verkeersborden per land zijn:

Verkeersregels in Engeland

Verkeersregels in Frankrijk

Verkeersregels in Duitsland

Verkeersregels in Oostenrijk

Verkeersregels in Italië

Verkeersregels in Spanje

Dus ga je op vakantie met de auto? Dan is het goed om op de hoogte te zijn van de verkeersregels van het land of de landen waar je doorheen rijdt. Zo ga je veilig op weg én is de kans kleiner dat je per ongeluk een milieuzone binnenrijdt of niet voldoet aan de maximumsnelheid en daarvoor een verkeersboete uit het buitenland ontvangt.