Ga naar inhoud

Cybercrime voorkomen

Als Univé-klant kun je kosteloos bellen naar de Univé Cyberhelpdesk, maar liever voorkom je natuurlijk dat je dit soort hulp nodig hebt. Ook online alles beschermd wat je lief is met Univé CyberGerust.

Om jouw gegevens en apparaten zo goed mogelijk te beschermen, heeft Univé een aantal handige tips om er voor te zorgen dat je een goede beveiliging tegen cybercriminelen hebt. Zo helpen wij jou om cybercriminaliteit te voorkomen.

De Univé basisregels

Bij cybercriminaliteit denken mensen vaak aan hightech spionage of ingewikkelde inbraken in computersystemen. Hoewel dit uiteraard mogelijk is, gaat het in veel gevallen van cybercriminaliteit om inbraak door gebruik te maken van kleine kwetsbaarheden. Denk hierbij aan computers die niet goed geüpdatet zijn, e-mailaccounts met een simpel / generiek wachtwoord of informatie uit een gelekte database. Om jezelf te beschermen hiertegen en zo cybercriminaliteit te voorkomen, hebben we een aantal basisregels opgesteld ter preventie.

1. Voer updates automatisch door. Het automatisch doorvoeren van updates zorgt ervoor dat je altijd de meest recente versie van een besturingssysteem gebruikt. Oudere versies bevatten vaak kwetsbaarheden, waar hackers graag gebruik van maken. Cybercrime voorkomen begint met goed updaten.

2. Gebruik sterke wachtwoorden. Verwerk geen persoonlijke informatie (zoals geboortedata en namen) in je wachtwoord. Zorg er daarnaast voor dat jouw wachtwoord uit een combinatie van cijfers, hoofd- en kleine letters en symbolen bestaat. Zo is het wachtwoord 'k4Nari3!' aanzienlijk sterker dan het wachtwoord 'kanarie'. Nog beter is een 'wachtzin', een wachtwoord dat bestaat uit meerdere woorden. Gebruik daarnaast voor verschillende services / accounts ook verschillende wachtwoorden. Datalekken komen vaker voor dan je denkt, en wanneer je één wachtwoord gebruikt zijn in één keer al jouw accounts blootgesteld.

3. Schrijf jouw wachtwoorden nooit op. Leer je wachtwoorden uit je hoofd. Lastig om dit overzichtelijk te houden? Maak dan gebruik van een wachtwoordmanager, zo weet je zeker dat je jouw wachtwoorden niet kwijtraakt. Daarnaast leveren sommige bedrijven (bijvoorbeeld Apple en Google) een slimme wachtwoordmanager, die zelf veilige wachtwoorden voorstelt en die je kunt gebruiken. Preventie van cybercrime is dus ook dat je gebruikmaakt van een wachtwoord-app die complexe wachtwoorden voor jou genereert en opslaat.

4. Laat je computer nooit onbeheerd achter. Criminelen krijgen eenvoudig toegang tot je gegevens door jouw onbeheerde apparaat te gebruiken, wanneer je bijvoorbeeld even naar het toilet gaat in een openbare ruimte. 

5. Gebruik een firewall. Een firewall blokkeert onbekende programma's in het zoeken van contact met het internet via jouw systemen. Zo kun je bijvoorbeeld virussen blokkeren met een firewall, al kunnen die ook op andere manieren in jouw computer komen.

6. Installeer antivirussoftware. Antivirussoftware beveiligt je systeem tegen virussen en hackers en kan daarnaast ook gevaarlijke programma's en bestanden die al op jouw systeem aanwezig zijn herkennen en verwijderen.

7. Wees voorzichtig. Klik niet zomaar op onbekende bestanden, links en advertenties. Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is dat vaak ook het geval. Voorzichtigheid en gezond wantrouwen is de beste manier om cybercrime te voorkomen.

Ben jij slachtoffer van cybercriminaliteit, of verkeer je in een situatie die jij niet vertrouwt? Bel dan direct met onze Cyberhelpdesk (0592 74 22 22) om het probleem zo snel mogelijk op te lossen en verdere schade te voorkomen.

Bel de Cyberhelpdesk