Ga naar inhoud

Gezondheidszorg van Italië

Stel, je wordt ziek en hebt gezondheidszorg nodig tijdens je vakantie in Italië. Dan is het wel zo fijn om van tevoren te weten hoe de zorg hier geregeld is. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en weet je waar je op moet letten. Ook is het goed om te weten hoe het zit met je zorgverzekering in Italië. Vergoedt deze ook je zorgkosten op reis, of heb je hier een reisverzekering voor nodig? Je leest het op deze pagina. 

Naar de huisarts of het ziekenhuis in Italië 

Als buitenlander heb je gelukkig dezelfde toegang tot gezondheidszorg in Italië als een Italiaan. Je kunt als het nodig is altijd terecht bij een ospedale (ziekenhuis) of clinica (kliniek). Bij noodgevallen bel je in Italië, net als in Nederland, het noodnummer 112. Je komt dan terecht op de pronto secorso (eerste hulp). De gezondheidszorg is in ziekenhuizen en op de eerste hulp van Italië van vergelijkbaar niveau als in Nederland. Maak je dus geen zorgen dat je hier niet goed geholpen kunt worden, of dat je moet wachten met het zoeken van medische hulp tot je weer in Nederland bent. 

Een ziekenhuis of kliniek vind je in Italië in vrijwel elke grote, maar ook kleinere stad. Hetzelfde geldt voor huisartsenposten. Bij de huisarts kun je alleen op doordeweekse dagen terecht. Houd er hierbij rekening mee dat er wachttijden kunnen zijn. Italië kampt namelijk met personeelstekorten in de zorgsector. 

Kosten gezondheidszorg Italië

De kosten van gezondheidszorg in Italië hangen af van waar je behandeld wordt. Je hebt in Italië zowel openbare ziekenhuizen als privéziekenhuizen. Als je in een privéziekenhuis behandeld wordt, zal dit meer geld kosten dan in een openbaar ziekenhuis. Je hebt in een privéziekenhuis dan wel meer luxe, zoals airconditioning en ruimere bezoektijden, maar houd rekening met hogere kosten voor opname. Als je deze wilt vermijden, kun je beter kiezen voor een openbaar ziekenhuis indien mogelijk. 

Jouw zorgverzekering in Italië 

Als je in Nederland een zorgverzekering hebt, ben je hiermee ook verzekerd als je zorg nodig hebt in Italië. Jouw zorgverzekering heeft namelijk een werelddekking, wat betekent dat je in alle landen ter wereld verzekerd bent. Hiervoor maakt het niet uit welk type zorgverzekering je hebt: de werelddekking is standaard. 

Wanneer je medische zorg nodig hebt in het buitenland, vergoedt jouw zorgverzekering dus de kosten. Daarbij wordt wel uitgegaan van wat de behandeling of medicatie die jij krijgt in Nederland zou kosten. Rekent een huisartsenpost of (privé)ziekenhuis in Italië hogere kosten voor een behandeling of medicatie dan in Nederland? Dan moet je deze extra kosten zelf bijbetalen. Ook moet je rekening houden met jouw eigen risico. Dit geldt namelijk ook in het buitenland. Het verplichte eigen risico bij jouw zorgverzekering geldt sowieso altijd. Maar als je hebt gekozen voor een hoger eigen risico, geldt dit ook in het buitenland. 

Is er sprake van een noodsituatie, of word je ernstig ziek in het buitenland? Meld dit dan bij je zorgverzekering door te bellen naar de Alarmcentrale Zorg. Deze kun je 24 uur per dag, 7 dagen per week telefonisch bereiken op dit nummer: +31 40 29 757 50

Reisverzekering en medische kosten Italië 

Heb jij een reisverzekering afgesloten met de aanvullende dekking medische kosten? Dan kun je jouw zorgkosten in Italië, maar ook in andere landen, ook vergoed krijgen via je reisverzekering. Dit kan zowel met een kortlopende als met een doorlopende reisverzekering. Met de aanvullende dekking medische kosten bij je reisverzekering worden zorgkosten vergoed die jouw zorgverzekering niet dekt. Bijvoorbeeld de kosten van een medische behandeling die duurder is dan in Nederland, of een opname in een privékliniek.  

Als je ernstig ziek wordt of een ongeval hebt in het buitenland, meld je dit bij je reisverzekering via de Univé Alarmcentrale. Deze kun je bereiken op +31 592 348 112. Je kunt 24 uur per dag, 7 dagen per week naar dit nummer bellen. 

Vragen? Neem contact op 

Heb je nog vragen over de gezondheidszorg in Italië op reis? Of over via welke verzekering jouw zorgkosten in het buitenland vergoed worden? Neem dan gerust contact op met ons. Wij helpen je graag verder.