Ga naar inhoud

  Zorgservice

   Kraamzorg

   Zwanger? Gefeliciteerd! Regel nu eenvoudig uw kraamzorg

   Kraamzorg is de zorg die nodig is om moeder en pasgeboren kind een goede start te geven. De kraamverzorgende ondersteunt de verzorging van moeder en kind, zorgt voor goede hygiëne en een aantal huishoudelijke taken en geeft instructies, advies en voorlichting. U krijgt kraamzorg meestal in de eerste dagen na de bevalling van een kraamzorgbureau dat bij Univé Kraamzorg is aangesloten.

   Aanmelden voor kraamzorg

   Als u zwanger bent, kunt u niet vroeg genoeg uw kraamzorg aanvragen. Bij voorkeur doet u dat rond de 12e week van uw zwangerschap, maar in ieder geval niet later dan de vijfde maand. Hoe kunt u dit doen?

   • U kunt in de Zorgzoeker gemakkelijk een kraamzorgorganisatie vinden. De organisaties in de zorgzoeker hebben een contract met ons.
   • Heeft u een kraamzorgorganisatie gevonden? Dan kunt u hiermee contact opnemen en de aanvraag regelen.
   • De kraamzorgorganisatie regelt alles verder, en stuurt de rekening naar ons toe. Check uw vergoeding en eigen bijdrage op vergoedingenpagina’s kraamzorg.
   • Heeft u nog vragen? Op werkdagen kunt u ook telefonisch bij Univé Kraamzorg terecht: 0800 899 8099 (gratis; voor spoedeisende zorg kunt u ook buiten kantooruren bellen).

   Een alternatief: kraamzorg zelf inkopen

   Wilt u liever kraamzorg zelf inkopen? Dan ontvangt u een beperkte vergoeding voor niet-gecontracteerde zorgaanbieders. Dient u uw nota bij Univé in, stuurt u dan ook een kopie van het indicatieformulier volgens het landelijk indicatieprotocol kraamzorg op. Koopt u zelf zorg in bij een zelfstandige kraamverzorgende of verpleegkundige, dan dient u daarnaast een kopie van haar of zijn diploma toe te voegen.

   Eigen bijdrage soms vergoed

   Iedereen krijgt kraamzorg op maat volgens het landelijk indicatieprotocol. Dat bepaalt op hoeveel uur u recht heeft en verdeeld over hoeveel dagen. Voor moeder en kind gezamenlijk betaalt u een wettelijke eigen bijdrage:

   • € 4,70 per uur bij kraamzorg thuis, in een kraamhotel of geboortecentrum waar kraamzorg wordt geleverd of
   • € 35,- per dag bij kraamzorg in het ziekenhuis zonder medische noodzaak.

   Bij kraamzorg in het ziekenhuis met medische noodzaak betaalt u geen eigen bijdrage.

   Heeft u Aanvullend Beter, dan krijgt u € 125,- van de eigen bijdrage vergoed. Aanvullend Best en het Gezin Pakket vergoeden de gehele eigen bijdrage.

   U vindt hier alle vergoedingen voor kraamzorg op een rijtje.

   Wel of niet onder eigen risico

   Iedere zorgverzekerde van 18 jaar en ouder heeft een wettelijk verplicht eigen risico van € 385,-. Naast dit verplichte eigen risico kunt u kiezen voor een vrijwillig eigen risico. De kosten voor vb. verloskundige hulp door een verloskundige, een poliklinische bevalling bijgestaan door een gynaecoloog en kraamzorg tellen niet mee voor het eigen risico. Maar het eigen risico geldt wel voor bijvoorbeeld geneesmiddelen, bloedonderzoek, vlokkentest en ziekenvervoer.

   Kraampakket aanvragen

   Heeft u Aanvullend Beter of Aanvullend Best? En regelt u kraamzorg via Univé Kraamzorg? Dan ontvangt u gratis het Univé Kraampakket. ​​Heeft u geen of een andere aanvullende verzekering? Dan kunt u online zelf een medisch kraampakket bij Natalis bestellen

   Uw pasgeboren kind(eren) bijschrijven op uw zorgpolis

   Is de geboorte van uw pasgeboren kind(eren) achter de rug? Dan kunt u de gegevens eenvoudig telefonisch doorgeven via onze Klantenservice: 072 527 7595.