Ga naar inhoud

Preferentiebeleid - wat is het?

Bij de drogist kunt u kiezen uit allerlei pijnstillers met paracetamol. Welke pijnstiller neemt u? Misschien is dat wel de goedkoopste? Wij doen inderdaad zoiets: van een aantal geneesmiddelen vergoeden we alleen de variant met de laagste prijs. Dit noemen we het ‘preferentiebeleid’ of 'voorkeursbeleid'. Zo houden we de zorg betaalbaar en uw premie zo laag mogelijk.

Om welke geneesmiddelen gaat het?

Dat ziet u in het overzicht met voorkeursgeneesmiddelen. Soms verandert deze lijst. Uw apotheek weet altijd welke middelen geleverd mogen worden.

Wij vergoeden goede en goedkopere medicijnen

Vaak maken meerdere fabrikanten een geneesmiddel met dezelfde werkzame stof en dezelfde werking. Deze middelen verschillen in prijs, maar niet in kwaliteit.

Wij vergoeden het goedkoopste medicijn: het voorkeursgeneesmiddel. Het gaat om hetzelfde geneesmiddel, dat hetzelfde werkt. Het zit alleen in een ander doosje. Alle voorkeursgeneesmiddelen zijn door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen goedgekeurd op het gebied van kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid.

Besparen met het preferentiebeleid

Bij Univé tellen voorkeursgeneesmiddelen niet mee voor uw verplicht en vrijwillig eigen risico. Een voorkeursgeneesmiddel kost u helemaal niets. Zo heeft u direct voordeel van ons voorkeursbeleid. Alleen de terhandstellingskosten van de apotheker worden verrekend met het eigen risico. Dat zijn de kosten die de apotheek zelf maakt om het geneesmiddel te kunnen leveren of om u voor te lichten over goed medicijngebruik. Soms moet u voor een geneesmiddel wel een eigen bijdrage betalen. Meer informatie vindt u op www.medicijnkosten.nl. U betaalt maximaal € 250,- aan eigen bijdragen voor medicijnen per jaar.

Met het preferentiebeleid besparen we in de kosten. Het helpt ons ook om de zorg betaalbaar te houden. En om de stijgende zorgkosten onder controle te krijgen.

Wat schrijft uw arts voor?

Wij hebben met artsen afgesproken dat zij de werkzame stof op het recept vermelden in plaats van een merknaam. Uw apotheker zorgt er dan voor dat u het voorkeursgeneesmiddel krijgt.

Bij medische noodzaak een ander medicijn

Het kan gebeuren dat u niet goed op een medicijn reageert. Bijvoorbeeld omdat u allergisch bent voor een bepaalde vul- of hulpstof. Dit komt gelukkig weinig voor. Gebeurt het toch? Dan krijgt u een ander medicijn vergoed. Uw arts schrijft dan op het recept ‘medische noodzaak’. Uw apotheek controleert dit en bespreekt dit met uw arts, als dat nodig is. Let op: Voor dit medicijn betaalt u wel eigen risico.

Vergoeding voor geneesmiddelen

Wilt u meer weten over welke medicijnen u wel en niet vergoed krijgt? Bekijk dan de vergoedingen van medicijnen.

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over het preferentiebeleid voor geneesmiddelen? Univé heeft de antwoorden op de veelgestelde vragen voor u op een rij gezet.