"Voordat ik het wist stond mijn loods in lichterlaaie"

27 september 2016 was een zwarte dag voor loonwerker Peter Ziel (47) uit het Drentse dorp De Groeve. Op die dag vloog zijn loods in brand. Oorzaak: hooibroei. De loods brandde volledig uit. Ziel: “Binnen tien minuten stond het gebouw in lichterlaaie. Je zag meteen: hier is geen redden meer aan.”

Ziel gaat altijd zeer zorgvuldig om met het opbergen van balen hooi. Als loonwerker kent hij de risico's en de preventiemaatregelen tegen hooibroei maar al te goed. “Toch ging er iets mis”, vertelt hij. “Ik had het laden en persen aan een ander uitbesteed. Toen alles klaar was, vroeg ik nog: waar is het eerste pak? Dat eerste pak houd ik zelf namelijk altijd apart van de rest zodat ik geen gemengde baal krijg. Het pak bleek al in de opslag te staan, helaas.” Juist die eerste, gemengde baal is gaan broeien in de loods, blijkt na onderzoek door de technische recherche. “Ik vind het zo vreemd dat ik niets gemerkt heb. Je kunt hooibroei over het algemeen herkennen aan de sterke geur die het afgeeft. Maar al die tijd dat het in de opslag heeft gelegen, is me niets opgevallen.”

Gevaarlijk

De loods werd volledig verwoest door de brand. De ondernemer probeerde nog te redden wat er te redden viel. Maar veel was het niet. “Ik ben naar binnen gerend en heb nog mijn trekkers naar buiten kunnen rijden. Ook een maaimachine heb ik nog uit de vlammen kunnen redden, maar de rest van mijn machines was verloren. Achteraf weet ik niet wat me bezield heeft om nog naar binnen te rennen. Het was eigenlijk veel te gevaarlijk. Het gebouw stond binnen tien minuten in lichterlaaie. Het blussen duurde de hele dag, zo heftig was de brand.”

Meteen weer aan de slag

“Het is vreselijk om je eigendommen in vlammen op te zien gaan”, vertelt Univé-adviseur Dick Dost. “Het is niet alleen een ingrijpende, emotionele gebeurtenis maar ook een financiële strop voor je bedrijf. Het is daarom extra belangrijk dat de afhandeling van schade zo vlot en soepel mogelijk verloopt.” Toen Dost op de hoogte gesteld werd van de brand bij Ziel zocht hij de ondernemer meteen op. “Als Univé-adviseur zijn we thuis in de agrarische wereld, we weten dus hoe belangrijk het is dat je als ondernemer meteen weer aan de slag kan gaan.” Ziel is erg tevreden over de begeleiding van Dost: “Het is allemaal erg netjes afgehandeld. We zijn inmiddels druk bezig met het herbouwen van de loods en ik heb mijn machinepark weer aangevuld.”

Risico’s en preventie

Hooibroei is volgens de Univé-adviseur nog steeds een punt van aandacht voor veel ondernemers. Dost: “Een ongeluk zit in een klein hoekje, dat zie je wel weer bij Peter Ziel. Hij is altijd zeer zorgvuldig bezig om hooibroei te voorkomen en toch overkomt het hem. Hooibroei is iets wat je niet moet onderschatten. Ik wijs mijn klanten elk jaar tijdens het maaiseizoen op de gevaren en op preventiemaatregelen. Ook hebben we inspecteurs in dienst die hooibroeimetingen uitvoeren. Daar kunnen Univé-klanten gratis gebruik van maken. Mijn boodschap is: besteed wat extra aandacht aan hooibroei, laat je niet leiden door de waan van de dag. Dan kun je een hoop ellende besparen.”