Ga naar inhoud

Fietslease voor werknemers

Uit de de file en in beweging! Met een elektrische fiets naar het werk is gezond, snel en ontspannend. En via Fietslease van Univé ook nog eens heel voordelig.

Kies uw fiets uit

Hoe werkt Fietslease van Univé?

Het leasen van een elektrische fiets werkt net zoals het leasen van een auto. In 5 stappen komen uw medewerkers binnenkort op een gloednieuwe elektrische fiets naar het werk.

 • 1

  Uitnodiging Fietslease

  U ontvangt bericht van uw werkgever dat u een elektrische fiets kunt leasen.

 • 2

  Fiets uitzoeken

  Op het online platform kunt u een elektrische fiets uitkiezen. U heeft keuze uit meerdere merken en opties.

 • 3

  Fiets bestellen

  Kies uw fiets en u ziet direct het bedrag dat u per maand gaat betalen.

 • 4

  Routes uitstippelen

  Zoek terwijl u wacht alvast de mooiste routes uit om straks op de fiets te verkennen!

 • 5

  Fiets ontvangen

  Thuis, op het werk of bij een dealer bij u in de buurt. Net wat voor u het het beste uitkomt.

Wat betaalt u per maand?

Dat hangt onder andere af van de prijs van de fiets, de werkgeversbijdrage en uw salaris. Hoe de prijs berekend wordt ziet u in onze rekenvoorbeelden.

Bekijk de rekenvoorbeelden

De voordelen van Fietslease van Univé

 • Meer lichaamsbeweging: wilt u meer bewegen maar komt het er door die drukke agenda steeds niet van? Met een elektrische fiets bent u elke dag in beweging van en naar uw werk. Tijd die u anders zittend in de auto, bus of trein doorbrengt.
 • Minder in de file: wat is vervelender dan in de auto zitten? Precies, in een auto zitten die in de file staat. Iets waar u nooit meer last van heeft als u met de elektrische fiets naar het werk gaat.
 • Meer frisse lucht: de hele dag binnen zitten, daar krijgt niemand energie van. Uw dagelijkse fietstochtjes van en naar het werk zorgen voor volop frisse lucht. Dat geeft energie, zowel op het werk als wanneer u weer thuis bent.
 • Goed voor het milieu: hoe vaker de auto stilstaat, hoe minder schadelijke impact voor het milieu. Elke keer dat u naar het werk fietst draagt u dus bij aan een betere wereld.
 • Geen onverwachte kosten: een bezoek aan de fietsenmaker kan soms een flink prijskaartje hebben. Niet bij Fietslease, alle kosten voor service, onderhoud en reparaties zitten bij de maandelijkse prijs inbegrepen. Zelfs pechhulp en een bandenplakservice.

Bekijk de fietsen

Veelgestelde vragen over Fietslease van Univé

De werknemer betaalt de bijtelling van de elektrische fiets. Dit bedrag komt neer op enkele euro’s per maand. Het precieze bedrag verschilt per e-bike, afhankelijk de fiscale waarde van de fiets.

De bijtelling wordt berekend over de fiscale waarde van de fiets. Dit is 7% van de fiscale waarde van de fiets, die bij het brutoloon van een werknemer moet worden opgeteld. Via het online portaal ziet u direct wat de bijtelling van een fiets wordt.

Het maandelijkse leasebedrag is inclusief onderhoud, Pechhulp, bandenplakservice en een elektrische fietsverzekering.

Ja, wanneer het leasecontract afloopt krijgt de werknemer een aanbieding om de e-bike over te nemen. De werknemer is natuurlijk niet verplicht om de fiets over te nemen en kan er ook voor kiezen om een nieuwe elektrische fiets te leasen.

Ja, juist om die reden wordt er sinds 1 januari 2020 bijtelling over een elektrische leasefiets betaald. Voor die tijd moest een werknemer de gefietste kilometers bijhouden en verrekenen met de werkgever. Dat hoeft nu niet meer.

Ja, bij een aangesloten dealer kunt u terecht voor een proefrit. Kijk op het online platform voor een dealer bij u in de buurt.

Via een werkgever ontvangt u een uitnodiging om een fiets uit te kiezen. Via de link in de e-mail komt u op het online platform, waar u een e-bike uit kunt kiezen.

Wanneer u nu een hypotheek wilt laten berekenen, zal er niet gekeken worden naar de leasefiets via de werkgever. Let er wel op dat het leasebedrag wel uw netto besteedbaar inkomen verlaagt.

Het leasecontract van uw elektrische fiets heeft een vaste looptijd van 36 maanden.

Bij het leasebedrag zit ook het onderhoud inbegrepen. Dit is belangrijk om uw fiets in goede staat te houden, daarom zijn de periodieke onderhoudsbeurten ook verplicht. U ontvangt bericht van Hellorider wanneer het tijd is voor onderhoud. U kunt dit bij uw eigen dealer laten uitvoeren.

Ja, voor de leasefiets van uw werk maakt het niet uit of u de fiets zakelijk gebruikt of privé. Daarom geldt de bijtelling altijd. Dit is anders dan bij een leaseauto van uw werk. 

Of u in aanmerking komt voor Fietslease is afhankelijk van de afspraken die u maakt met uw werkgever.

Ja, als het leasecontract nog niet afgelopen kan de fiets worden gekocht tegen een marktconforme prijs. Dit kan alleen als het leasecontract is afgekocht.

Ja, in dit geval kan uw werkgever bepaalde reiskosten vergoeden waarover u geen belasting betaalt. Dit hangt af van de afspraken die u met uw werkgever heeft gemaakt. U moet wel kunnen aantonen dat u met het openbaar vervoer heeft gereisd.

Ja, u kunt bij slecht weer natuurlijk met de auto of het OV naar uw werk. Uw werkgever kan u voor die dagen een kilometervergoeding geven, waarover u geen belasting betaalt. Dit hangt af van de afspraken die u met uw werkgever heeft gemaakt. U moet wel kunnen aantonen dat u met de auto of het openbaar vervoer heeft gereisd.

Nee, het leasecontract wordt afgesloten tussen de leasemaatschappij en de werkgever. Dit betekent dat u als werknemer geen BKR-registratie krijgt. De werkgever is verantwoordelijk voor het betalen van de leasetermijnen aan de leasemaatschappij.

Ja, u mag zelf een elektrische fiets kiezen uit de fietsen die uw werkgever beschikbaar stelt in het leaseportal.

Univé werkt samen met Hellorider, dé onafhankelijke fietsspecialist van Nederland. Zij hebben een breed assortiment aan merken en type fietsen. Ook hebben ze een groot servicenetwerk, met meer dan 300 servicepunten in Nederland.

Een leasefiets via het werk wordt gezien als loon in natura. Dat betekent dat u als werkgever aan een paar fiscale regels moet voldoen:

 • U houdt  loonbelasting en premie volksverzekeringen in over dit loon 
 • U betaalt premies werknemersverzekeringen en de werkgeversheffing Zvw over dit loon. 
 • U kunt dit loon als eindheffingsloon aanwijzen.

Aan het einde van de leaseperiode kunt u de fiets overnemen. De prijs verschilt per fiets, maar ligt meestal tussen de 15% en 20% van de nieuwwaarde. U kunt de fiets ook weer inleveren, of een andere fiets leasen.

Het leasecontract kan worden afgekocht. Wie deze kosten betaalt, hangt af van de gemaakte afspraken tussen u en uw werkgever. Bij ontslag neemt de werkgever vaak de kosten voor zijn rekening, Gaat u zelf weg, dan betaalt u de kosten meestal zelf.

Ja, bij het leasebedrag is een elektrische fietsverzekering in begrepen. Hiermee is de fiets verzekerd voor schade en diefstal. Er geldt een eigen risico van € 25 per gebeurtenis. Deze wordt bij de werkgever in rekening gebracht. De werkgever kan deze weer aan u doorberekenen. Voor vragen over de verzekering kunt u bellen met 0592 348 888.