Ga naar inhoud

4 augustus 2021Ondernemen

Zakelijke auto verkopen? Dit zijn de fiscale regels

Je zakelijke auto verkopen aan een particulier of bedrijf heeft gevolgen voor onder andere de btw. Lees hier meer over de regels die dan gelden. 

Mag je aan iedereen een auto van de zaak verkopen? 

Ja, je bepaalt zelf of je de zakelijke auto verkoopt aan een particulier of een bedrijf. Er zijn alleen verschillen op fiscaal gebied, dus in dat opzicht maakt het uit wie de afnemer is. 

Hoe zit het met de btw als je een auto van de zaak verkoopt? 

Dat is afhankelijk van wie de koper is. Als dit een particulier is, dan valt de verkoop qua btw onder de margeregeling. Verkoop je aan een bedrijf, dan geldt de btw-regeling. 

  • Margeregeling
    Bij verkoop aan een particulier betaal je alleen btw over de winstmarge. De koper kan geen btw terugvragen. Een winstmarge houdt in dat je de auto van de zaak verkoopt voor een hoger bedrag dan hij op papier staat. Denk bijvoorbeeld aan de waarde na afschrijving of taxatie. Alleen over de winstmarge hoef je btw te betalen. Maak je dus geen winst, dan hoef je ook geen btw af te dragen. Let op: je communiceert de verkoopprijs richting de particulier inclusief btw. 

  • Btw-regeling 
    Als je de btw van de zakelijke auto bij aankoop hebt teruggevraagd, wordt er bij verkoop aan een ander bedrijf btw berekend over de totale verkoopprijs. Op de verplichte factuur vermeld je de btw vervolgens apart. Je communiceert de verkoopprijs wel exclusief btw.  

Zo werkt een zakelijke auto verkopen 

Het makkelijkste qua overschrijven is om de auto te verkopen aan een RDW-erkend bedrijf. Dan geef je gewoon het complete kentekenbewijs mee aan een medewerker en krijg je er een vrijwaringsbewijs voor terug. 

Verkoop je de auto van de zaak aan een particulier of aan een ander bedrijf? Dan geef je de koper het kentekenbewijs met de tenaamstellingscode mee of eventueel het tenaamstellingsbewijs en overschrijvingsbewijs (bij een papieren kentekenbewijs). De auto houd je voorlopig nog zelf. Als de overschrijving geregeld is, krijg je een vrijwaringsbewijs van de koper. Na ontvangst hiervan kun je de auto meegeven aan de koper. 

Vergeet je ook niet je bedrijfsautoverzekering op te zeggen na verkoop? Dat kan persoonlijk via je dichtstbijzijnde Univé-winkel of telefonisch via 0592 349 649.

Deel dit bericht