Ga naar inhoud

12 december 2022Ondernemen

Nieuwe wet voor plaagdieren

Voor bedrijven die werken met levensmiddelen kunnen knaagdieren, met name ratten en muizen, voor flink veel overlast zorgen. Deze plaagdieren dragen bacteriën, virussen en parasieten met zich mee die ze verspreiden. In de branche hygiënecodes staat hoe je deze dieren moet bestrijden. Vanaf 1 januari 2023 gelden er nieuwe regels.

NVWA heeft nieuwe wet- en regelgeving aangekondigd op dit vlak. De grootste wijziging is dat het bestrijden van plaagdieren met chemische bestrijdingsmiddelen aan banden wordt gelegd en dat ondernemers verantwoordelijk zijn voor plaagdierbeheersing.

Eigen verantwoordelijkheid  

Heb je een bedrijfspand waar je eet- en drinkwaren bereidt, behandelt of bewaart? Of heb je een agrarisch bedrijf met dieren? Dan weet je als geen ander hoe alert je moet zijn op dat er geen plaagdieren rondlopen vanwege de gezondheidsgevaren voor de mens. Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk om een plaag te voorkomen.  

Striktere regels vanaf 1 januari 2023  

Blijf je ondanks de voorzorgsmaatregelen last van muizen en ratten houden? Dan kan het zijn dat je andere maatregelen moet nemen. De NVWA heeft aangekondigd dat er per 1 januari 2023 striktere regels aankomen op het bestrijden van plaagdieren. Dit betekent:  

  • Chemische bestrijdingsmiddelen mogen pas als laatste stap in de beheersing van de ongedierteoverlast gebruikt worden.  
  • Chemische bestrijdingsmiddelen mogen alleen door een gecertificeerd bedrijf worden gebruikt.  
  • Bedrijven moeten een geïntegreerde aanpak opstellen en bijhouden als het gaat om bestrijding van knaagdieren.  
  • Bedrijven moeten constante focus houden op bedrijfshygiëne.   
  • Bedrijven moeten mogelijk bouwkundige maatregelen treffen.  

Onderstaande tips kun je in ieder geval toepassen om een plaag te voorkomen:  

  1. Laat muizen buiten: vul gaten op en houd deuren dicht. Wist je dat een sleutelgat of een kier ter grootte van een Bic pen voldoende is voor een muis om doorheen te kruipen?  

  1. Zorg voor een schoon en opgeruimd bedrijf: sluit afvalbakken goed af en verwijder spullen die je niet meer gebruikt.  

  1. Werk samen met je buren: informeer je buren als je overlast hebt. Zo kun je het probleem samen aanpakken, want als jij er last van hebt is de kans groot dat zij er ook last van hebben.  

Je kunt ook gerust contact opnemen met een Univé-adviseur voor meer informatie of advies.  

Deel dit bericht