-
Moet ik zowel een inboedel- als een opstalverzekering afsluiten?
-
U heeft een inboedelverzekering nodig om de losse spullen in uw huis te verzekeren tegen schade als gevolg van diefstal en een aantal andere oorzaken. Denk aan uw meubels, laptop, televisie en gordijnen. Een inboedelverzekering is niet verplicht.
Een opstalverzekering dekt de schade aan uw huis en bv. tuinschuttingen door brand, storm, diefstal, water en andere oorzaken. Alles wat vastzit aan uw huis valt onder deze verzekering. Bijvoorbeeld: een inbouwkeuken, garage, schutting, parketvloer, cv-ketel, maar ook zonnepanelen en de eventuele laadpaal voor uw elektrische auto. Als huurder heeft u geen opstalverzekering nodig. Maar bent u eigenaar van de woning, dan is de opstalverzekering vaak verplicht bij het afsluiten van de hypotheek.
-
Waarom moet ik een woonverzekering afsluiten?
-
Met een woonverzekering bent u verzekerd voor schade aan uw huis die ontstaat door bijvoorbeeld storm, brand en inbraak. Ook is uw inboedel verzekerd. U kunt de premie voor zowel opstal als inboedel in één keer berekenen.
Heeft u een koophuis? Dan stelt een hypotheekverstrekker een opstalverzekering verplicht.
-
Wat is een particuliere woonverzekering?
-
Een woonverzekering bestaat uit alle verzekeringen die te maken hebben met uw woonhuis. Hieronder vallen de inboedelverzekering, de opstalverzekering. Met een woonverzekering kunt u in een keer woning én inboedel goed verzekeren.
Heeft u schade aan uw woning? Lees meer informatie over schades, dekkingen en hoe u een schade kunt melden op de pagina Schade opgelopen... en nu?
Meer informatie over de woonverzekering
-
Wat is het verschil tussen een inboedel- en een aansprakelijkheidsverzekering?
-
Met een inboedelverzekering zijn uw eigen spullen in huis verzekerd tegen schade door brand, diefstal, inbraak, water en storm. Het gaat hierbij om de losse spullen in uw huis zoals meubels, apparatuur (audio, tv, film-/fotocamera), laptops en kleding.
Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt schade die u per ongeluk veroorzaakt aan anderen. Bijvoorbeeld als uw kind per ongeluk een bal bij de buren door de ruit schopt of met zijn fiets tegen iemand aanrijdt. De aansprakelijkheidsverzekering geldt niet voor schade aan uw eigen spullen.
Meer informatie over de inboedelverzekering
-
Wat is het verschil tussen opstal- en inboedelverzekering?
-
Met een opstalverzekering verzekert u uw huis en alles wat aan het huis vast zit, zoals een keuken of verlijmde houten vloer. Een inboedelverzekering verzekert uw losse spullen tegen diefstal of schade. De combinatie van een opstal- en inboedelverzekering wordt de woonverzekering genoemd. U kunt de premie voor zowel inboedel als opstal in één keer berekenen.
-
Ik heb zonnepanelen geplaatst, vallen deze onder de woonverzekering?
-
Alle soorten zonnepanelen zijn standaard meegenomen in de woonverzekering. Als u uw woning huurt en u, of de vorige huurder, zonnepanelen heeft geplaatst, dan worden deze meeverzekerd in uw opstalverzekering.
Bereken uw premie.
-
Is de WOZ-waarde van mijn woning hetzelfde als de herbouwwaarde?
-
Nee, deze waarde is niet hetzelfde. De gemeente stelt de WOZ-waarde vast waarmee uw gemeentelijke belastingen worden vastgesteld. De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om uw woning te herbouwen. Bereken uw premie
-
Moet ik glas meeverzekeren op de woonverzekering?
-
Woont u in een huurwoning, dan zijn de ruiten vaak verzekerd via de woningbouwvereniging. Als dat niet het geval is, kunt u bij Univé een glasverzekering afsluiten.
Heeft u een koophuis? Dan kunt u uw woonhuisverzekering aanvullen met een glasverzekering. Maar bij de woonhuisverzekering met all risk dekking is de glasverzekering al inbegrepen.
-
Wat is de dekking van de woonverzekering all risk?
-
De woonverzekering all risk dekt schade en bijkomende kosten aan de woning (opstal) of inboedel. Ook glasschade is meeverzekerd. Ook schade door ongelukjes in huis zijn verzekerd. Bijvoorbeeld als u een glas wijn over het vloerkleed laat vallen of u laat iets vallen op de wastafel waardoor er een barst ontstaat. Bereken uw premie.
Heeft u schade aan uw woning? Lees meer informatie over schades, dekkingen en hoe u een schade kunt melden op de pagina Schade opgelopen... en nu?
Meer informatie over de woonverzekering
-
Wat is de dekking van de woonverzekering basis?
-
De woonverzekering basis dekt schade en bijkomende kosten aan de woning of inboedel, denk bijvoorbeeld aan brand, storm, inbraak, diefstal, waterschade en bijkomende kosten. Bereken uw premie
-
Zijn bijgebouwen zoals schuur en volière ook verzekerd met een woonverzekering?
-
Het woongedeelte en alle hieraan vast gebouwde delen zoals een uitbouw vallen onder de dekking van een woonverzekering. Ook vrijstaande bijgebouwen zoals schuur of volière zijn verzekerd. U moet deze wel opgeven als u de premie berekent.
Niet verzekerd zijn zaken die geen onderdeel zijn van uw huis, zoals (hobby)kassen, zonweringen, (schotel)antennes, vlaggenmasten en planten, bomen en struiken.
Heeft u schade? Lees meer informatie over schades, dekkingen en hoe u een schade kunt melden op de pagina Schade opgelopen... en nu?
Meer informatie over de woonverzekering