Ga naar inhoud

Preventietips brand

Brand in uw huis? Dat wilt u ten koste van alles vermijden. En gebeurt het toch, dan wilt u accuraat kunnen optreden. Wilt u de kans op brandschade zo klein mogelijk maken? Neem dan vooraf al uw maatregelen. Univé heeft een aantal preventietips voor u op een rij gezet. Tips om brand te voorkomen. Of om kordaat te kunnen optreden als het zover is.

 1. Vluchtplan
  Maak thuis een vluchtplan met routes waarlangs u uw huis bij brand kunt verlaten.
 2. Brandoefening
  Rook maakt van uw huis al snel een doolhof. Doe daarom eens een brandoefening met een theedoek voor uw ogen. Blijf daarbij zo laag mogelijk bij de grond. Want daar is bij brand de temperatuur het laagst en hangt de minste rook en (mogelijk giftige) damp.
 3. Wie doet wat?
  Spreek onderling af wie bij brand verantwoordelijk is voor welk(e) kind(eren) en huisdier(en).
 4. Sleutels
  Zorg dat uw sleutels altijd op een vaste plek liggen zodat u er niet naar hoeft te zoeken.
 5. Rookmelders
  Rook en koolstofmonoxide zijn in feite gevaarlijker dan vlammen. Ze kunnen u zomaar verrassen, bv. in uw slaap. Hang daarom op elke verdieping een rookmelder aan het plafond, bij voorkeur in het midden van de ruimte.
 6. Brandblussers
  Zorg voor goede brandblusapparatuur in huis en laat die regelmatig controleren. Gebruik bij een gasbrand een poederblusser en absoluut geen schuimblusser.
 7. Onderhoud
  Laat een expert regelmatig naar uw cv-ketel, geiser of schoorsteen kijken. Heeft u een open cv-ketel of geiser en is de kleur van de vlam geel? Dan is de verbranding waarschijnlijk onvolledig. Er wordt dan koolmonoxidegas gevormd, wat dodelijk kan zijn. 

  Tip:Veilig Wonen van Univé heeft een schoorsteendienst. Daarmee wordt uw schoorsteen één keer in de twaalf maanden door een schoorsteenveger geveegd. Zo voorkomt u schoorsteenbrand. U heeft een abonnement op onze schoorsteendienst vanaf € 5,50 per maand.
 8. Wasdrogers
  Maak na elke was-/droogbeurt de filters stofvrij. Stofzuig regelmatig ook de achterkant en reinig eens per jaar de luchtafvoerslang. Door de opeenhoping van stof en de hoge temperaturen die kunnen ontstaan, zijn wasdrogers zeer gevoelig voor brand.
 9. Laptop/notebook
  Een laptop/notebook die zijn warmte niet kwijt kan, veroorzaakt al snel een (slaapkamer-)brand. Zet ze dus niet op een dekbed of deken, maar bv. op een laptoptafel.
 10. Chemische spullen
  In veel garages staan verfpotten, verdunners of ethers opgeslagen. Bewaar ze op een goed geventileerde plaats en zorg dat er geen gassen kunnen vrijkomen.
 11. Vlam in de pan?
  Gebruik geen water, want dat veroorzaakt steekvlammen. Zet meteen de kookplaat en de afzuigkap uit en probeer de pan af te dekken door een deksel of een blusdeken van u af over de pan heen te schuiven. Laat deze minimaal een half uur liggen.
 12. Warme deur
  Voel bij brand altijd eerst aan een deur voordat u die opent. Is hij warm, dan woedt er aan de andere kant brand. Doe de deur dan niet open, want door de nieuwe zuurstof zal het vuur verder oplaaien.
 13. Rieten dak
  Heeft uw huis een rieten dak? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijke risico's. Lees daarom ook de aanvullende informatie en preventietips van Univé voor huizen met een rieten dak.