Ga naar inhoud

27 juni 2022Wonen

Woningruil: het nieuwe vakantie vieren

De vakantie is in ieder gezin een topic dat al ver voor de vertrekdatum aan de keukentafel besproken wordt. Waar gaan we heen? Wat gaan we doen? Willen we zon, zee, cultuur, citytrips, natuur… Waar vroeger vaker gekozen werd voor hotels, vakantiehuisjes of campings, is er de laatste jaren een opmars te zien van een nieuw soort accommodatie: ruilwoningen.  

Zo werkt het 

Eigenlijk legt het woord woningruilen al een hoop uit. Online zoek je naar een mede-ruiler die met jou van huis wil ruilen om zo te genieten van een vakantie weg van huis. Die ruil is kosteloos en tegelijkertijd uitdagender dan een weekje in een vakantiepark.  

Wat voor mensen doen eraan mee? 

Inga de Ruiter is de vertegenwoordiger van HomeLink in Nederland, de oudste organisatie op het gebied van woningruil. “Woningruilers zijn heel divers, van gezinnen tot gepensioneerden”, legt ze uit. “We zien wel dat ze vaker werk doen waarbij ze met andere mensen in contact zijn. Denk aan een baan in de zorg, het onderwijs, journalisten… Je moet ook wel een beetje gastvrij zijn en openstaan voor contact met anderen. Je krijgt immers ook te maken met iemands buren, die soms aanbieden om je rond te leiden of je uitnodigen voor een barbecue. Je gaat dus minder anoniem op vakantie.”  

Succesvol ruilen 

Je moet natuurlijk maar net de mazzel hebben dat ergens op de wereld iemand een huisje wil ruilen dat precies is wat jij zoekt, en jij precies aanbiedt wat die ander zoekt. De slagingskans hangt dan ook van een aantal factoren af. Inga: “Het helpt om flexibel te zijn in je wensen en eisen, niet alleen met betrekking tot de bestemming en het soort huis dat je zoekt, maar ook tot de periode waarin je ruilt. Sommige mensen beginnen te zoeken naar een plekje in Duitsland en ruilen uiteindelijk met mensen in IJsland. En vinden die verrassing ook leuk!” 

“Je wordt echt even een local” 

Meta van Houtert (32, HR-medewerker) woningruilt al haar hele leven. “Ik kan me de eerste keer goed herinneren. Ik was 7 en het was een huis in België. Mijn broer en ik waren zo enthousiast. Je kon toen nog niet weten hoe het huis vanbinnen eruitzag, omdat je alleen een fotootje in een magazine kon bekijken, dus het voelde als een hele ontdekking. Iedere keer weer.”  

Tegenwoordig is woningruilen voor Meta, inmiddels met haar eigen gezin, vaste prik. Samen met man Wim (39, fysiotherapeut) en dochters Cato (4) en Dana (2) ruilen ze hun twee-onder-een-kap-woning in Tolbert regelmatig met andere gezinnen. Over de voordelen hoeft Meta niet lang te denken. Enthousiast: “Je bent echt even een local. Je leert nieuwe mensen kennen en je bent eventjes onderdeel van hun leven. Soms tref je elkaar bij het huis en lunch je bijvoorbeeld samen voordat het andere gezin richting ons huis rijdt. Dat contact is heel fijn. 

Het ruilen zal voor veel mensen spannend zijn, de eerste keer. Meta ruilt zelf dus al haar hele leven, maar heeft wel advies voor nerveuze beginners. “Maak je geen zorgen over spullen van waarde. Ik zeg altijd maar zo: het meest waardevolle heb ik al bij me. En die ene kostbare ring bijvoorbeeld, kun je ook opbergen bij vrienden of familie. Daarnaast is iedereen die aan woningruil doet een beetje hetzelfde type; we durven een ander te vertrouwen met onze spullen. Ik hoop dat mijn eigen kinderen het later ook gaan doen.”

Deel dit bericht