Ga naar inhoud

10 januari 2023Natuur

Winterweetjes

Wist je dat... De koudste temperatuur ooit gemeten -123 ° C bedroeg, op Vostok Station op Antarctica in 1983? Nu zullen we dat soort extremiteiten hier niet snel meemaken, maar het is een feit dat we nog een tijd mogen genieten van temperaturen onder of nabij het vriespunt

Om de wintersfeer nog even extra te bemoedigen, hebben we een aantal winterweetjes voor je op een rijtje gezet.

Blauwe lippen

Blauwe lippen in de winter? Dit komt doordat het hemoglobine in je bloed minder makkelijk zuurstof opneemt en vervoert. Je lichaam heeft het dan extra moeilijk om ook belangrijke organen warm te houden.

Fietsen in de kou

Door de rijwind is de gevoelstemperatuur tijdens het fietsen nog lager dan bij bijvoorbeeld hardlopen. Je koelt dan dus ook veel sneller af. Probeer eerst altijd tegen de wind in te fietsen, zodat je daarna met de wind mee kan fietsen. Je helpt daardoor onderkoeling te voorkomen: in het begin ben je namelijk minder bezweet en koel je dus minder snel af.

Sneeuwrijk

Van alle bewoonde gebieden in de wereld heeft Japan de meeste sneeuwmeters. Wist je dat Japan “oorsprong van de zon” betekent? Toch valt in de Japanse stad Aomori per jaar gemiddeld 7,9 meter sneeuw. 

Telefoonaccu 

Veel mensen denken dat alleen hoge temperaturen invloed hebben op je batterijduur, maar lage temperaturen hebben ook invloed. Uit onderzoek is gebleken dat je telefoon tot 40% sneller leeg kan gaan als het vriest. Tip: houd bij een lage temperatuur je telefoon in je binnenzak. Zo wordt hij toch nog iets verwarmd door je lichaamstemperatuur.  

Elk sneeuwvlokje is uniek

Dit komt omdat sneeuwvlokjes in heel veel verschillende vormen voorkomen. Er zijn al maar liefst 6000 verschillende sneeuwvlokken gefotografeerd. Toch is er niet bekend hoeveel verschillende variaties er zijn. Leuk extra weetje: de grootste sneeuwvlok ooit werd waargenomen in Montana en was 38 centimeter breed en 8 centimeter lang!

Geluiddempend sneeuw 

Als je in een besneeuwd gebied loopt lijkt alles veel stiller. Uit onderzoek is gebleken dat het ook écht zo is. Sneeuw dempt namelijk geluid.

Kleurloze sneeuw

Eigenlijk heeft sneeuw helemaal geen kleur. Veel mensen denken dat sneeuw wit is, maar dat is niet waar. Sneeuw is doorzichtig net zoals water. De reden dat sneeuw wit is, komt omdat er maar een klein beetje licht geabsorbeerd wordt. Hierdoor lijkt het net alsof sneeuw wit is. 

Het hele jaar sneeuw 

Wij kunnen het ons misschien niet eens voorstellen maar de aarde is voor 12% bedekt met sneeuw. Natuurlijk komt het grootste deel van die 12% uit de poolgebieden, maar ook de bergtoppen over de hele wereld horen hierbij.

Let op: winterslaap!

Tijdens de koude wintermaanden is het voor veel dieren lastig om aan voedsel te komen. Om met deze voedselschaarste om te gaan, schakelen sommige dieren over op slaapmodus. Hun lichaamstemperatuur zakt flink, en hun ademhaling en hartritme worden op een laag pitje gezet. Zo verbruiken ze zo weinig mogelijk energie en kunnen ze de periode van voedselschaarste overbruggen. Je kan dus op de vreemdste plekken dieren aantreffen die in winterslaap zijn. Een dier dat je snel kunt aantreffen is de egel. Maar opgelet: slapende egels kan je gemakkelijk verwarren met dode egels. Egels in winterslaap ademen namelijk zeer weinig en onregelmatig. Ook voelen ze koud aan. Dus tref je een egel aan? Laat het diertje met rust en dek hem weer toe. Want hoe vaker ze wakker worden, hoe meer vetreserves ze gebruiken en hoe kleiner de kans dat ze de winter overleven. Is de twijfel te groot? Schakel dan een dierenarts in.

Deel dit bericht