Ga naar inhoud

19 november 2016Vervoer

Meer grip op de weg in de winter met winterbanden

Vorst leidt in Nederland tot extra autoschade, blijkt uit cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek. Op een dag met een paar uur vorst gaat het al om 300 extra auto-ongevallen en 6% meer autoschaden dan normaal.

Vriest het de hele dag, dan komen er 500 extra claims binnen bij autoverzekeraars. Sneeuwval verhoogt het risico op autoschade. Op dagen met veel sneeuwval (5 cm of meer) kan het aantal schadegevallen tot wel 50% hoger liggen.

Kortere remweg door winterbanden

Winterbanden zijn in Nederland niet verplicht, maar toch kiezen 2,7 miljoen automobilisten er vrijwillig voor. Winterbanden kunnen bij winterse weersomstandigheden namelijk uitkomst bieden. De banden hebben een andere samenstelling, waardoor ze bij temperaturen onder de 7 graden een betere grip op het wegdek hebben. De remweg is ruim de helft korter dan bij zomerbanden.

Winterbanden verplicht in Duitsland en Oostenrijk

Ga je met de auto op wintersport, dan ontkom je vaak niet aan winterbanden. In Duitsland en Oostenrijk zijn ze verplicht bij winterse omstandigheden. Als je zonder rijdt, kunt je een boete krijgen. Raak je met een auto zonder winterbanden betrokken bij een ongeluk, dan liggen de boetes hoger. Ook wordt je eerder aansprakelijk gesteld voor het ongeval. In Oostenrijk kan je boete dan oplopen tot maximaal  € 5.000,- .

Winterbanden in Duitsland

Sinds 2018 gelden er in Duitsland strengere veiligheidsregels voor winterbanden. Banden met alleen de vermelding M+S  (modder en sneeuw) zijn dan niet meer voldoende bij winterse omstandigheden.  Naast de keurmerk M+S moeten de banden ook voorzien zijn van een alpine-symbool (een berg met een sneeuwvlokje). Dit geeft aan dat de band voldoet aan de eisen voor de grip bij winterse omstandigheden.  Wie niet met de juiste banden over de Duitse wegen rijdt, riskeert een boete van minimaal € 60,-. 

Er geldt een overgangsregeling tot september 2024. Alle winterbanden die vóór 1 januari 2018 zijn geproduceerd zijn vrijgesteld van de nieuwe Duitse regels, ongeacht of ze na die datum daadwerkelijk worden gemonteerd. Let bij het kopen van nieuwe winterbanden daarom goed op de productiedatum van de winterband. 

Deel dit bericht