Ga naar inhoud

30-12-2014Vervoer

Wees nuchter over alcohol en verkeer

Een dagje eropuit met vrienden, familiebezoek en eindejaarsborrels horen bij de kerstvakantie. Alcoholische drankjes verhogen dan de gezelligheid. Maar stapt u daarna weer in de auto?

Alcohol en verkeer gaan niet samen, die boodschap kan niet vaak genoeg herhaald worden. Heel eenvoudig: met alcohol rijdt u aantoonbaar minder goed omdat uw reactievermogen afneemt, u minder overzicht heeft over de weg en omdat u minder goed oplet. Tegelijk denkt u alles onder controle te hebben, schat u risico's lager in en durft u meer. Dat gebeurt al als u één of twee glazen gedronken heeft.

Wanneer te veel gedronken?

Officieel mag u niet meer aan het verkeer deelnemen als het bloedalcoholgehalte 0,5 promille is. Voor bestuurders die korter dan 5 jaar hun rijbewijs hebben, geldt een limiet van 0,2 promille. Wanneer u dat punt bereikt heeft, is echter niet altijd te zeggen. Met elk glas dat u drinkt stijgt het promillage alcohol in uw bloed in theorie met ongeveer 0,2 promille als u een man bent en 0,3 promille als u een vrouw bent. Dat is een gemiddelde. In de praktijk kan het promillage beïnvloed worden door verschillende factoren. Hoeveel tijd er verstreken is sinds uw laatste glas bijvoorbeeld of hoe snel u achter elkaar heeft gedronken. En hoe groot was dat glas eigenlijk? Ook maakt het uit hoe groot en zwaar u bent.

BOB of taxi

Hoe voorkomt u dat u toch achter het stuur kruipt terwijl dat niet verantwoord is? Afspraken maken met uzelf werkt niet altijd. Want als mensen eenmaal gedronken hebben, worden ze overmoedig en zijn ze geneigd meer te drinken dan wenselijk is. Herkent u zichzelf daarin? Dan kunt u er beter voor kiezen helemaal niet te drinken. Maar er zijn ook andere oplossingen. Bent u met een groepje vrienden op stap? Spreek dan af wie de BOB is. U kunt ook uitzoeken hoe u met het openbaar vervoer thuis komt. Of neem voor die ene keer een taxi. Ook kunt u misschien afspreken dat u bij iemand overnacht.

Grote risico’s

Onderschat de risico’s van alcohol in het verkeer niet. Na vier à vijf glazen is de kans op een verkeersongeval twee keer zo groot als wanneer u zonder alcohol rijdt. Met acht à negen glazen bent u echt gevaarlijk bezig. De kans op een ongeluk is dan zeventien keer zo groot.

Deel dit bericht