Ga naar inhoud

20 september 2022Gezondheid

Wat verandert er in 2023 in de zorgverzekering?

Vandaag presenteerde de overheid de belangrijkste plannen van het kabinet voor volgend jaar. Dit zijn de belangrijkste veranderingen in de basiszorgverzekering van 2023:

Het eigen risico blijft gelijk

Het verplichte eigen risico blijft in 2023 € 385. 

De zorgkostenstijging is € 137 per jaar

De zorgkostenstijging is relatief groot met een totaalbedrag van € 137. Dat betekent dat de zorgpremie ook fors stijgt. Hoeveel dat precies is, hangt af van de verschillende verzekeraars. Op 12 november worden de definitieve premies bekendgemaakt.

Wilt u in november als eerste onze zorgpremie voor 2023 weten? Schrijf u dan in voor onze Zorgpremie Alert.

Inschrijven Zorgpremie Alert

De zorgtoeslag stijgt

Omdat de zorgpremie stijgt, gaat ook de zorgtoeslag omhoog. Per maand krijg je ongeveer € 34 meer. In totaal is de maximale toeslag volgend jaar € 154 per maand.

De collectieve korting stopt

De overheid schaft de collectiviteitskorting op de basiszorgverzekering af vanaf 1 januari 2023. Dit moet ervoor zorgen dat zorgverzekeringen makkelijker met elkaar te vergelijken zijn. De collectiviteiten zelf blijven bestaan. Er zijn dus nog wel voordelen in een andere vorm mogelijk, zoals extra diensten bij je verzekering.

Het basispakket verandert

Het kabinet verandert volgend jaar de inhoud van het basispakket. Dit zijn de grootste veranderingen: 

Herstelzorg corona wordt verlengd

Iedereen met aanhoudende klachten of beperkingen na een coronabesmetting mag gebruikmaken van herstelzorg. Een aantal behandelingen om te herstellen van corona wordt hierdoor vergoed tot 1 augustus 2023. Dit zijn: 

  • Logopedie (alle behandelingen vergoed);
  • Ergotherapie (maximaal 10 uur);
  • Fysiotherapie of oefentherapie (maximaal 50 behandelingen);
  • Voedingsadviezen van diëtist (maximaal 7 uur).

De vergoeding voor vitamine D gaat uit het basispakket.

Je krijgt vanaf 2023 geen vergoeding meer voor vitamine D vanuit de basisverzekering. Je kunt vitamine D zonder recept kopen bij de apotheek of drogist.

Belangrijke datums zorgverzekering 2023

Op uiterlijk 12 november maken alle zorgverzekeraars de nieuwe prijzen van hun zorgverzekeringen bekend. U kunt uw zorgverzekering opzeggen tot 31 december en overstappen naar een nieuwe verzekeraar tot 1 februari.

Alle belangrijke datums voor uw zorgverzekering in 2023

Deel dit bericht