Ga naar inhoud

22-02-2017Vervoer

Wat kost een verkeersboete?

Bumperkleven: tussen de 280 en 600 euro. Parkeren op een invalidenparkeerplek: 370 euro. Onnodig toeteren? 90 euro.

Verkeersboetes zijn duur. Maar hoe duur? Als u wilt weten hoe hoog de boetes zijn die door het Openbaar Ministerie (OM) worden opgelegd voor (verkeers)overtredingen, kunt u dat opzoeken in de Boetebase. Het OM rekent met vaste tarieven en de hoogte van een boete hangt af van de overtreding. Hoe gevaarlijker de overtreding, des te hoger de boete.

Op tijd de boete betalen

Als u een verkeersovertreding begaat, krijgt u van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) binnen 4 maanden een beschikking. Dit is een brief waarin staat welke verkeersregels u heeft overtreden en hoe hoog de boete is die u hiervoor moet betalen. Het is verstandig de boete op tijd te betalen. Doet u dat niet dan kan het bedrag verdubbeld worden. Ook mag u niet naar het buitenland reizen als u nog boetes heeft openstaan. Vindt u het bedrag te hoog om ineens te betalen? Boetes voor verkeersovertredingen vanaf € 225,- mag u ook in termijnen betalen.

Bezwaar

De meeste verkeersboetes worden terecht uitgedeeld. Maar waar wordt gewerkt, worden fouten gemaakt. Bent u het niet eens met een opgelegde verkeersboete? Dan kunt u schriftelijk beroep aantekenen. Dit moet wel binnen 6 weken gebeuren. En in beroep gaan kan alleen bij lichte verkeersovertredingen waarbij geen schade of letsel is ontstaan. In de Univé Rechtwijzer leest u wanneer uw bezwaar de meeste kans op succes heeft èn wat u moet doen. U leest hier ook dat er een belangrijk verschil is tussen een verkeers- en een parkeerboete.

Deel dit bericht