Ga naar inhoud

1 februari 2017Reizen

De wintersportverzekering: waar moet je op letten?

Een wintersportvakantie vraagt om een goede voorbereiding. Het is bijvoorbeeld belangrijk om je conditie weer een beetje op peil te brengen. En voor je vertrekt kijk je natuurlijk de auto nog even goed na. Maar ook je reisverzekering verdient nog wat extra aandacht.

Wat is een wintersportverzekering?

Een wintersportverzekering is een reisverzekering met wintersportdekking. Deze dekking sluit je dus extra af in combinatie met je kortlopende of doorlopende reisverzekering.

Je standaard reisverzekering is namelijk niet zomaar geldig als je op wintersport gaat. Niet zo gek, want je loopt op wintersport nu eenmaal meer risico's.

Zo is de kans op een valpartij op de piste groter dan wanneer je de hele dag op het strand ligt. Ook neem je op wintersport vaak speciale uitrusting mee, waar ook weer een prijskaartje aan hangt. Reden genoeg om voor vertrek goed te kijken wat je wel en niet wilt verzekeren.

Dit valt onder de wintersportdekking

Kies je voor een reisverzekering met wintersportdekking? Dan ben je verzekerd van hulp bij ongevallen op wintersport. Stel je voor dat je een flinke valpartij op de piste maakt. Het voer met de ski-brancard of sneeuwscooter vanaf de piste wordt dan gedekt door je wintersportverzekering.

Dat geldt ook voor de gipsvlucht vanaf je vakantieadres terug naar huis. Maar denk bijvoorbeeld ook aan je ski's, snowboard of andere wintersportuitrusting. Deze zaken zijn allemaal niet verzekerd als je alleen een reisverzekering hebt.

Medische kosten op wintersport

Nog een aandachtspunt voor je wintersportverzekering zijn de medische kosten. Het vervoer naar een ziekenhuis is namelijk wel gedekt, maar de zorg zelf niet altijd.

Je basisverzekering vergoedt bijvoorbeeld alleen de zorgkosten tot het bedrag dat een behandeling in Nederland zou kosten. Wanneer je in een Zwitsers ziekenhuis met hogere tarieven terechtkomt, zul je het verschil dus zelf moeten betalen.

Wil je dit risico niet lopen dan zijn er twee opties:

1. Aanvullende zorgverzekering: afhankelijk van je aanvullende zorgverzekering kan het zijn dat deze kosten wel gedekt worden. Controleer dit voor vertrek bij je zorgverzekeraar.

2. Aanvullende dekking medische kosten: naast de wintersportdekking kun je bij je reisverzekering ook kiezen voor een aanvullende dekking voor medische kosten.

Bagage op wintersport

Denk voor je naar de sneeuw vertrekt ook goed na over de verzekering van je bagage. Zoals hiervoor gezegd valt schade aan of diefstal van je uitrusting onder de wintersportverzekering.

Dit geldt niet voor je overige bagage. Neem je dus een laptop of e-reader meenaar je wintersportadres mee, dan zijn deze niet standaard verzekerd. Hetzelfde geldt voor de smartphone die je bij hebt.

Wil je dat deze zaken wel verzekerd zijn? Kies dan voor de aanvullende dekking Bagage. Je kunt zelf kiezen tot welk bedrag je je bagage wilt verzekeren: € 1.000,-, € 2.500,-, of € 3.500,-.

Met de auto op wintersport?

Check dan even of alle zaken zoals sneeuwkettingen, bandenprofiel, koelvloeistof etc. allemaal in orde zijn. Je kunt ook voor een extra check langs de garage. Bereid je ook goed voor op het autorijden in de bergen. Dat is toch altijd weer even wennen voor veel Nederlanders.

Autopech is in Nederland al vervelend genoeg, maar op vakantie helemaal. Controleer daarom vooraf of jouw pechdienst je ook op vakantie komt helpen. Dan kun je met een gerust hart vertrekken op wintersport!

Deel dit bericht