Ga naar inhoud

9 juli 2015Reizen

Volop in de vakantiestress

Volgende week rijden we al! Mijn vrouw en ik staan verschillend in de voorbereiding. Zij raakt altijd in de vakantiestress en vraagt voor de zoveelste keer of ik de verzekeringspapieren heb nagekeken. Ik denk altijd alles op het laatste moment te kunnen regelen.

Maar ze heeft een punt. Eerst de papieren maar eens nalopen. De groene kaart moet vervangen worden. Deze is tot 1 juli geldig. Goed dat ik dit even check. Een groene kaart hoeft trouwens niet meer groen te zijn. De eigenlijke naam is ‘internationaal verzekeringsbewijs’. Maar in België – tuurlijk – moet dit bewijs wel groen zijn. Omdat we door België komen, ga ik toch maar even langs mijn Univé kantoor voor een ‘echte’ groene kaart. De Gendarmerie uitleggen dat de groene kaart echt niet meer groen hoeft te zijn, kan de vorm krijgen van een Belgenmop. Ik waag me daar niet aan. Die zotte Hollanders kennen het verschil ook al niet tussen bier en pils.

Ook al heb ik een TomTom, ik heb toch via routenet de route nog even geprint. Ik weet nog dat we vorig jaar op de terugweg een half uur geen bereik hadden met de Tom Tom. Toen kwam die uitdraai handig uit. De auto is all-risk verzekerd met Pechhulp. Want je zult maar pech krijgen in Frankrijk en niet verder kunnen. Daar heb ik dus geen zin in. Voor een paar euro extra heb ik liever de zekerheid dat er in dat geval iemand voor me klaar staat. De veiligheidshesjes liggen in het zijvak. Die zijn weliswaar alleen verplicht in Duitsland (waar we niet doorheen rijden), maar ik vind dat je ze gewoon bij je moet hebben. Blaaspijpjes voor Frankrijk (Action item!) vorig jaar aangeschaft. Gelukkig wordt er geen bekeuring meer uitgeschreven als je ze niet bij je hebt.

De reisverzekering, daar was ook iets mee? Oh ja, de medische kosten in het buitenland. Altijd een puntje van aandacht. Als je in het buitenland medische kosten maakt, krijg je die vanuit de basiszorgverzekering vergoed. Maar de vergoeding is nooit hoger dan wat de behandeling in Nederland zou kosten. Als de tarieven in het buitenland hoger liggen, heb je dus een probleem. Dan moet je bijbetalen als je alleen een basisverzekering hebt. Heb je een aanvullende zorgverzekering met een volledige dekking voor medische kosten in het buitenland of een reisverzekering met medische kosten buitenland, dan is dat probleem opgelost.

Ik zie dat wij medische kosten hebben meeverzekerd op de doorlopende reisverzekering. Dat is fijn, niet alleen met het oog op hogere tarieven in het buitenland. Voor medische kosten in het buitenland geldt namelijk ook je eigen risico. Als je dat nog niet gebruikt hebt, wordt de vakantie extra duur door een bezoek aan een dokter of ziekenhuis. Stel dat mijn vrouw en ik in Frankrijk beiden in het ziekenhuis komen te liggen. Dan moeten we toch eerste het eigen risico zelf betalen. Dat is in ons geval 2 x het hoogste eigen risico van € 875, totaal 1750, =. Ik weet zeker dat dan alle vakantiepret verknald is. Maar omdat de medische kosten meeverzekerd zijn op de reisverzekering, geldt dat eigen risico niet.

Nu alleen nog naar de garage voor een vakantiecheck van de auto: oliepeil , remvloeistof, banden, bandenspanning, de hele mikmak. Ik wil dat ook onze auto goed voorbereid op vakantie gaat. A tout a l’heure!

Deel dit bericht