Ga naar inhoud

5 augustus 2017Vervoer

Verkeerd getankt! Wat nu?

De verkeerde brandstof tanken: het kan iedereen overkomen. Wat kunt u in dat geval het beste doen?

“Niet wegrijden, maar de alarmcentrale bellen”, adviseert Ronald Hamer Specialist hulpverlening Auto Buitenland bij VHD, de alarmcentrale waar Univé mee samenwerkt.

“Meestal tank je nogal automatisch”, vertelt Ronald Hamer. “Je hebt het zo vaak gedaan, dat je er niet meer bij stilstaat. Dan kan het fout gaan als je bijvoorbeeld in een geleende of gehuurde auto rijdt. Je let niet op en pakt de slang die je altijd gebruikt. En laat dat nu net de verkeerde zijn.”

Benzine in dieselmotor

Bij verkeerd tanken gaat het meestal om benzine die per ongeluk in de dieselauto wordt gegooid. Andersom wordt de vergissing minder vaak gemaakt, omdat een dieselslang niet in een benzineauto past. Bij een oudere dieselmotor kunnen de gevolgen meevallen, omdat deze zo’n 10% menging kan hebben. Een nieuwere dieselmotor met elektronische regeling geeft wel een probleem als u verkeerd tankt.

Pechhulp inschakelen bij verkeerd tanken

Wat moet u doen als u de verkeerde brandstof heeft getankt? “In ieder geval niet wegrijden”, waarschuwt Ronald Hamer. “De verkeerde brandstof komt dan in het systeem en dat leidt tot schade. Dat gebeurt al als je de auto op contact zet, dus dat is ook een afrader. Het beste is om direct de alarmcentrale te bellen. Die zorgt ervoor dat de tank wordt leeggepompt en dat de juiste brandstof er weer in gaat.”

Wegrijden met verkeerde brandstof

Bent u met de verkeerde brandstof toch gaan rijden, dan loopt uw auto flinke schade op en kan al snel niet meer verder. Brandstof wisselen is dan niet afdoende De auto moet worden weggesleept en er staat u een reparatie te wachten die aardig in de papieren kan lopen.

Verkeerd tanken in het buitenland

De juiste brandstof kiezen gaat met name in het buitenland wel eens mis. De brandstof heeft daar soms een andere naam en de pompen andere kleuren. En als u dan ook nog eens in een gehuurde auto rijdt, is de vergissing nog sneller gemaakt. Gebruik daarom een brandstofwijzer app waarmee u de namen van de brandstoffen in het buitenland kunt vinden. En als u AdBlue nodig heeft, ga dan vooraf na waar dat verkrijgbaar is.

Ruitenvloeistof, olie of koelvloeistof verwisseld

Niet alleen het tanken van brandstof gaat soms mis, ook ruitenvloeistof, olie en koelvloeistof worden wel eens verwisseld. Ronald Hamer: “Soms is dat geen probleem, maar ook in dat geval kun je beter nog even niet gaan rijden. Bel eerst de alarmcentrale of de garage om te overleggen wat je het beste kunt doen.”

Pechhulp op de autoverzekering

Wat het inschakelen van de alarmcentrale u kost, hangt ervan af. Bent u met uw autoverzekering niet voor pechhulp verzekerd, dan draait u zelf op voor de kosten. Bent u wel voor pechhulp verzekerd, lees dan in de polisvoorwaarden waar u op kunt rekenen. Als u bij Univé voor pechhulp verzekerd bent, krijgt u maximaal eenmaal per jaar de hulp vergoed die nodig is omdat u verkeerd getankt heeft. Let op: de vergoeding is alleen voor de pechhulp zelf. De verloren gegane brandstof krijgt u niet vergoed.

Schade door verkeerde brandstof

Loopt uw auto schade op omdat u toch bent gaan rijden na verkeerd getankt te hebben? Met een AllRisk-dekking op de autoverzekering van Univé hoeft u zich over de kosten geen zorgen te maken. Wel heeft het claimen van deze schade gevolgen voor uw schadevrije jaren. Een beperkt cascoverzekering of een WA-verzekering heeft geen dekking voor deze schade.

Deel dit bericht