Ga naar inhoud

25 oktober 2022Vervoer

Veilig verkeer voor een veilige buurt

Een veilige buurt is een prettige buurt om te wonen en een veilige speel- en woonomgeving voor kinderen. Helaas maken veel mensen zich ongerust over de verkeersveiligheid. Ook al is er nog nooit een echt ongeluk gebeurd, een verkeerssituatie in de buurt kan toch heel onveilig aanvoelen. 

Als buurtbewoner weet je precies wat er speelt. Je loopt, fietst of rijdt er elke dag. Juist daarom begint het veiliger maken van het verkeer bij jou! En goed voorbeeld, doet goed volgen. Daarom geven we zeven tips voor als je in jouw buurt het verkeer ingaat.  

Tip 1: Hou een passende snelheid aan   

Of je nou in de auto, op de motor of op een e-bike zit: hoe hoger je snelheid, hoe groter je stopafstand. Blijf daarom binnen de maximumsnelheid en verlaag je snelheid als de situatie daarom vraagt. Onderzoek wijst uit dat attentiematerialen invloed hebben op rijgedrag én -snelheid van automobilisten en dus een positief effect hebben op de verkeersveiligheid in een woonomgeving. Door het Verkeersmaatje ‘Victor Veilig’ remmen automobilisten direct af. 

Tip 2: Vertrek op tijd  

Neem de tijd voor je reis. En vertrek nóg iets eerder als het donker is of bij slecht weer. Zo voorkom je stress om op tijd te zijn en ga je relaxter op pad. 

Tip 3: Val op 

Met je kleding kan je zorgen voor meer zichtbaarheid in het verkeer. Kies voor reflecterende en contrasterende kleding. Zeker als fietser of voetganger is dat belangrijk. Nog één in de categorie ‘zien en gezien worden’: je fietsverlichting! Daarmee doe je jezelf en je medeweggebruikers een groot plezier.   

Tip 4: Rij MONO   

Stel je smartphone zo in dat je onderweg niet gestoord kunt worden. Rij je een onbekende route? Stel je navigatie dan in voordat je vertrekt, zodat dit onderweg niet voor afleiding zorgt. 

Tip 5: Meld onveilige situaties 

In vier stappen meld je een onveilige verkeerssituatie bij het Participatiepunt van Veilig Verkeer Nederland. Aan de hand van een aantal vragen beschrijf je de situatie: om welke locatie gaat het, wat maakt dat het niet veilig is en voor wie is het er onveilig.  

Tip 6: Kom in actie   

Wil je echt een handje helpen het verkeer in jouw omgeving veiliger te maken? Ga zelf aan de slag! Met buurtacties kun je zelf iets doen aan de verkeersveiligheid bij jou in de buurt. Buurtacties helpen om het (eigen) gedrag inzichtelijk te maken en de bewustwording te vergroten. Daarnaast kan het heel leuk zijn om te doen met je buren. Wat dacht je van stickeracties of verkeersborden ontwerpen? 

Tip 7: Wees aardig voor elkaar   

Misschien wel het allerbelangrijkste. Let in het verkeer goed op je medeweggebruikers en geef hen de ruimte. Wel zo aardig én je voorkomt ongelukken.

Deel dit bericht