Ga naar inhoud

30 mei 2022Gezondheid

Veilig in de zon

Lekker genieten van de zon doen we maar al te graag. Enerzijds hebben we de zon nodig, anderzijds kan diezelfde zon schade aan de huid veroorzaken. En wist je al dat je niet alleen 's zomers, maar ook in de winter zonnebrand nodig hebt? Vooral als je op wintersport gaat is goede zonbescherming onmisbaar.

Waar moet je op letten als je verantwoord wilt zonnen? 

Zonlicht helpt ons lichaam bij de aanmaak van vitamine D en dat is essentieel voor onze gezondheid. Het draagt bij aan gezonde botten en tanden, speelt een rol bij de spierfunctie en weerstand en helpt bij het voorkomen van depressie. Daarom is het advies: iedere dag 15 tot 30 minuten onbeschermd met je handen en gezicht in de zon. Daarna is smeren met zonnebrandcrème belangrijk! 

Welk huidtype?

 De één heeft een licht huidtype en wordt snel rood, terwijl de ander na een paar zonnestralen meteen een bruine teint heeft. Hoe snel je verbrandt, hangt af van je huidtype. Er zijn grofweg zes verschillende soorten huidtypes. Met behulp van het huidtype-schema van het KWF kun je erachter komen welk type huid jij hebt en welke beschermingsfactor (SPF) je nodig hebt. 

De kracht van de zon 

De zonkracht zegt iets over hoe snel de huid kan verbranden door blootstelling aan ultraviolette (UV-)straling van de zon. Het KNMI meet dit dagelijks en verwerkt de uitkomsten in de zonkrachtverwachting. Hoe lang je veilig kunt zonnen, hangt naast de zonkracht (en je huidtype) af van het tijdstip waarop je in de zon zit en of je goed en met de juiste beschermingsfactor bent ingesmeerd. 

Zonbescherming tijdens wintersport

Misschien denk je er niet meteen aan tijdens het inpakken, maar op wintersport is goede zonbescherming net zo belangrijk als in de zomer. Je voelt de zon misschien niet altijd even goed - maar omdat je hoog in de bergen zit, heb je extra last van UV-straling. De zon schijnt gewoon door de wolken heen en weerkaastst op de sneeuw, waardoor je extra snel verbrandt.

Tip! 

Wil je altijd en overal goed beschermd zijn tegen de schadelijke effecten van de zon? Download de Zonadvies app van het KWF. Deze app geeft je persoonlijk advies aan de hand van je locatie, de actuele zonkracht en je huidtype. 

Veilig zonnen tips 

  • Niet zonnen tussen 12.00 en 15.00 uur. De hoofdregel is: vermijd de zon tussen 12.00 en 15.00 uur, wanneer deze op z’n krachtigst en schadelijkst is. 
  • Smeer je huid regelmatig in met zonnebrandcrème. Bij voorkeur iedere twee uur. Vergeet je oren en lippen niet! Wil je uitgebreid zonnen of weet je niet wat je huidtype is? Gebruik dan minstens factor 30. 

Extra tips speciaal voor op wintersport

  • Gebruik een speciale winterzonnebrandcrème. De zonnebrandcrème die je 's zomers gebruikt, kan namelijk bevriezen.
  • Je nek verbrandt extra snel. Draag daarom bovenkleding met een col, dat beschermt je nek tegen de zon.
  • Ga niet van huis zonder een zonnebril of skibril. Net als je nek, verbrandt de huid rondom je ogen snel. En je ogen zelf kunnen ook wel wat bescherming tegen UV-straling gebruiken.

7 theelepels 

Weet je niet hoeveel zonnebrandcrème je moet smeren? Houd je aan de 7 theelepels regel: 1 theelepel crème voor gezicht en hals, 2 voor armen en schouders, 2 voor borst, buik en rug, 2 voor benen en voeten. 

  1. Wennen aan de zon 
    Is je huid nog niet veel aan de zon blootgesteld? Ga niet gelijk uren in de zon liggen. Dit kan - ondanks goed smeren en de juiste factor - tot huidreacties leiden.  
  2. Bescherm de jonge huid
    Gebruik voor kinderen een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van minstens 30 en smeer de huid elke twee uur in. Houd baby's uit de volle zon en zet spelende kinderen een zonnebril en petje op. 
  3. Waterproof 
    Ga je zwemmen? Gebruik een waterproof zonnebrandcrème. Kom je uit het water? Smeer je na het afdrogen opnieuw in.  
  4. Hoofdbescherming 
    Heb je dun haar of ben je kaal? Draag dan een hoed of pet om je hoofdhuid te beschermen. Ook voor een volle haardos geldt: ga niet te lang in de volle zon zitten. 
  5. Vergeet je ogen niet 
    Gebruik een goede zonnebril met 100% UV-bescherming. Deze aanduiding staat meestal op een sticker (op de bril) of in de beschrijving als ‘100% UV’ of ‘UV400’. 
  6. Toch verbrand? 
    Ben je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch verbrand? Een verbrande huid kun je het beste koelen met een natte doek of lauwe douche. Gebruik geen zeep, maar smeer de huid na het koelen in met aftersun. Dit houdt de huid vettig, zodat deze niet uitdroogt. Blijf uit de zon totdat de huid genezen is. 

Feit of fabel? 

Met factor 50 word je niet bruin 
Fabel! Het is een misverstand dat je niet bruin wordt wanneer je goed smeert met zonnebrandcrème. De factor heeft invloed op de tijd die je door kan brengen in de zon zonder te verbranden. En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. De huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet. Je blijft dus juist langer en mooier bruin als je goed smeert. 

Goedkope zonnebrandcrème is net zo goed als een duur merk  
Feit! Goedkope en dure zonnebrandcrèmes bieden dezelfde bescherming. Het verschil zit vaak in de extra’s, zoals de verpakking, geur of smeerbaarheid. 

Hoe meer zonlicht, hoe meer vitamine D 
Fabel! Je maakt vitamine D aan, zodra je in de zon bent. Maar dat gebeurt niet eindeloos. Voor de meeste mensen met een lichte huid is 15-30 minuten onbeschermd in de zon met handen en gezicht voldoende. Dit geldt ook voor de meeste kinderen. Geniet na dit halve uur altijd beschermd van de zon! 

Zonnebrandcrème is jaren houdbaar 
Fabel! Zonnebrandcrème is niet eindeloos houdbaar. Na opening is het tot 12 maanden te gebruiken. Nadat de verpakking is geopend of met hoge temperaturen in aanraking komt, kan de factor teruglopen naar een lagere beschermingsfactor. De zonnebrand beschermt dan minder goed. Bewaar zonnebrandcrème daarom niet te lang en laat het niet in de volle zon of warme auto staan.  

(bron: kwf.nl) 

Deel dit bericht