Ga naar inhoud

6 januari 2022Wonen

Thuis, wat maakt jouw huis een thuis?

Thuis heeft voor iedereen een andere betekenis. Het is een persoonlijk gevoel, maar je kunt het ook delen met familie en geliefden. Wat maakt jouw huis een thuis? Die vraag legden we voor aan vier mensen.

Een veilige, stabiele plek

Je thuis voelen heeft onder andere te maken met hoe je je leven inricht en of je verbonden bent met de buitenwereld. Anas Hejjo herkent zich daarin. “Toen wij net in Nederland woonden, kregen we veel zorg en steun van de mensen hier. Zo voelden we ons al snel welkom.” Anas en zijn vrouw Suha hebben twee jonge, schoolgaande dochters. Ze moesten hun leven, huis en familie in Syrië noodgedwongen achterlaten. “Dat we veilig zijn en een stabiele plek hebben, is het allerbelangrijkst. Mijn gezin en mijn vrienden spelen daar een grote rol in. Zij zorgen ervoor dat ik me thuis voel.” Zijn favoriete plek in huis is de woonkamer. “Hier kan ik echt samen zijn met mijn vrouw en kinderen.” 

Gezelligheid en vertrouwde spulletjes 

“Warmte, gezelligheid en lekker eten. Dat betekent thuis voor ons.” Agatha Lolkema en haar man Johannes hebben drie kinderen en zeven kleinkinderen waar ze graag tijd mee doorbrengen. Agatha vertelt dat ze daarnaast veel waarde hechten aan hun oude, vertrouwde spulletjes. “Die hebben we bij alle verhuizingen altijd meegenomen. Anders voelen we ons niet thuis.” Hetzelfde geldt voor hun boot, waar ze iedere zomer mee weg gaan. “Daar hebben we het ook gezellig gemaakt.” In huis zit ze graag aan de hoge tafel in de open keuken, met uitzicht op de tuin. “Dat is een hele fijne plek. Net als het zitgedeelte waar mijn man zijn luie stoel heeft en ik mijn hoekje op de bank. Beetje lezen, televisie kijken, glaasje wijn erbij. Daar kan ik echt van genieten.” 

Met huisgenoten op de bank 

“Mijn kamertje voelt inmiddels echt als mijn thuis en dat komt vooral door mijn huisgenoten.” Ulrike Zijlstra woont in een Gronings studentenhuis samen met vier andere meiden. Ze vertelt dat ze niet graag alleen is. “Gelukkig koken we bijna dagelijks samen. We drinken een wijntje en storten onze harten bij elkaar uit. We zijn haast een soort gezinnetje!” Ze vindt het jammer dat er geen gemeenschappelijke huiskamer is. “Daarom hebben we onze deuren ook vaak openstaan. Dan kom ik thuis na een dag college en vind ik mijn huisgenootjes met een kop koffie op mijn bank.” Ook vrienden komen graag bij hen over de vloer. “Gezellig eten, drinken en lachen. Dat zijn de momenten waarop ik me ontzettend gelukkig en thuis voel.” 

 Alle bedden gevuld 

Arjen Doting en vriendin Iris hebben een samengesteld gezin met drie jonge kinderen waarvan de twee oudste uit Arjen’s eerdere huwelijk. “Mijn huis is mijn thuis als mijn gezin compleet is en ieder bed is gevuld met de mensen die ik liefheb.” Waar hij veel waarde aan hecht is het samenzijn. “Het is hier ‘s morgens soms best wel hectisch, maar we willen toch graag samen ontbijten, omdat het één van de weinige momenten is waarop we allemaal bij elkaar zijn.” Hun huis is nog niet helemaal naar wens, maar ze zijn er wel gek op. “Iris haar ideale plekje is op de bank met een goed boek en een rustig achtergrondmuziekje.” Zelf heeft hij iets met de oranjerode zonwering. “De zon gefilterd door het doek… dat geeft een soort warme rode gloed. Daar krijg ik niet alleen een thuisgevoel van, maar ook een vakantiegevoel. Ik denk dat het komt door vroegere vakanties met mijn ouders, in oude zomerhuisjes met oranje bloemetjesgordijnen.” 

Deel dit bericht