Ga naar inhoud

20 september 2022Gezondheid

Samenvatting Prinsjesdag 2022

Vandaag is het Prinsjesdag. De overheid presenteert de verwachte ontwikkelingen voor volgend jaar. En de plannen van het kabinet. Dit zijn de belangrijkste punten op het gebied van zorg, koopkracht, belasting en de huizenmarkt.

Zorg

De zorgkostenstijging is in 2023 € 137. Dat is relatief hoog. Daardoor stijgt de zorgpremie in 2023 ook fors.

Om de zorgkostenstijging te compenseren, gaat ook de zorgtoeslag eenmalig omhoog. In totaal is de maximale toeslag volgend jaar € 154 per maand.

Het verplichte eigen risico blijft volgend jaar € 385.

Als laatste blijft de herstelzorg – behandelingen voor iedereen met aanhoudende klachten of beperkingen na een coronabesmetting – van toepassing tot 1 augustus 2023.

Lees meer over de veranderingen in de basisverzekering

Of bekijk de belangrijke datums voor uw zorgverzekering in 2023.

Koopkracht

Zowel de energieprijzen als de boodschappen in de supermarkt zijn dit jaar een stuk duurder geworden. De koopkracht, die aangeeft wat een gemiddeld huishouden in Nederland kan kopen, is in 2022 flink gedaald. De overheid probeert deze daling te herstellen met een maatregelenpakket van 17,2 miljard euro. Dat is meer dan het dubbele van wat er dit jaar is uitgegeven aan steun tegen de koopkrachtdaling.

Zo gaat het minimumloon vanaf 1 januari 2023 omhoog met ruim 10%. De uitkeringen, zoals de AOW en de huurtoeslag, stijgen mee. Ook de energietoeslag van € 1.300 voor gezinnen met een lager inkomen blijft in 2023 bestaan. Daarbij stelt het kabinet in november een tijdelijk prijsplafond in voor de kosten van gas en elektriciteit. En in december komt er een noodfonds voor gezinnen die de energierekening niet meer kunnen betalen.

Al met al verwacht het kabinet volgend jaar een stijging van de koopkracht van 3,9 procent. Dit jaar ging de koopkracht achteruit met 6,8 procent. De koopkrachtdaling van 2022 is voorlopig dus nog niet ingehaald. 

Belasting

Het belastingtarief voor de inkomstenbelasting in schijf 1 (inkomen tot € 69.398) gaat omlaag. Daarbij gaat de arbeidskorting omhoog. Dit betekent dat werkende Nederlanders minder belasting gaan betalen.  

De bestaande korting op accijns voor brandstof wordt verlengd tot 1 juli 2023.

Deel dit bericht