Ga naar inhoud

6 januari 2022Sport

‘Mensen leven enorm op van deze fietstochten’

Als Supporter van Sport vindt Univé sporten en bewegen belangrijk. Ook voor mensen met een handicap. Daarom is Univé partner van het platform Uniek Sporten van het Fonds Gehandicaptensport. Via dit platform draagt Univé als matchmaker bij aan diverse projecten. Zoals het crowdfundingsproject voor Stichting Duofietsen Helmond.

Stichting Duofietsen Helmond organiseert sinds 2017 − met ruim honderd getrainde vrijwilligers − gezellige fietstochten voor mensen die niet alleen kunnen fietsen. Ouderen bijvoorbeeld, maar ook mensen met een fysieke en/of mentale beperking. “We fietsen elke doordeweekse middag, een uur per keer. Vanaf volgend jaar in twee groepjes van maximaal zeven duofietsen”, vertelt bestuurslid Daphne Scholten. “Onderweg drinken we gezellig koffie.”  

Blij met steun van Univé 

Elke rit heeft een ritleider die de route bepaalt en zorgt voor een veilige tocht. “Het is best lastig om steeds nieuwe routes te bedenken; niet iedere vrijwilliger weet exact de weg in Helmond. Daarom zochten we financiële ondersteuning voor twee fietsnavigatiesystemen. We moeten het vooral hebben van giften.” Met de steun van Univé werd het benodigde bedrag, 600 euro, ingezameld. Daphne: “Daar zijn we heel blij mee. Met één druk op de knop toont het systeem diverse voorbeeldroutes. Zo kunnen meer vrijwilligers ritleider zijn. Het doet ons als vrijwilligers onbeschrijflijk veel plezier om te zien hoe blij mensen worden van het fietsen. Hoe ze opleven van de zon, de frisse lucht en de onderlinge gezelligheid. Als we ze ophalen, worden we als vrienden onthaald. Fantastisch.” 

Lekker in beweging 

Eric de Groot (54) fietst al vanaf het eerste uur mee met Stichting Duofietsen Helmond. Hij heeft er inmiddels zo’n twintig fietstochtjes op zitten. Eric kreeg vijftien jaar geleden na een ziekte een visuele beperking en een fysieke beperking aan één been. “Voor die tijd was ik erg sportief, maar door mijn veranderende omstandigheden lukt dat niet meer”, vertelt hij. “Toch heb ik enorm de behoefte om eropuit te gaan, om te beleven en te ervaren. Op de duofiets kom ik op plekken waarvan ik niet eens wist dat ze bestonden. Ik vind het geweldig. Alleen al de beweging die ik krijg. De instelbare elektrische trapondersteuning zetten we uit, want ik wil zelf meetrappen. De spierpijn een dag later neem ik voor lief. Dan weet ik: ik heb lekker gefietst!” 

Fitter 

Tijdens het fietsen en bij de koffie heeft Eric leuke gesprekken met de vrijwilligers en andere gasten. “Dat contact is heel fijn. We lachen en delen veel met elkaar en ik geniet van de omgeving door wat ik voel, ruik en hoor. In mijn leven wil ik me niet laten beperken door mijn beperkingen. Het fietsen heeft me lichamelijk en geestelijk fitter gemaakt. We fietsen nu even niet vanwege corona, maar als we straks weer opstappen ben ik de eerste die weer meegaat.” 

Deel dit bericht