Ga naar inhoud

29 oktober 2019Gezondheid

Soms kan je even niet naar je eigen ziekenhuis

Als je ziek bent, moet je soms voor een behandeling naar het ziekenhuis. En wil je graag vooraf weten of je naar je eigen ziekenhuis kunt. Misschien heb je de term ‘omzetplafond’ al eens horen vallen. We leggen je graag uit wat dit is. Wees gerust, je kunt altijd naar een ziekenhuis, zeker in noodgevallen.

Achtergrond: wat is een omzetplafond?

We willen dat de zorg betaalbaar blijft. Daarom maken zorgverzekeraars en ziekenhuizen elk jaar afspraken over de zorg. Niet alleen over de kwaliteit van de zorg, maar ook over het aantal behandelingen dat een ziekenhuis dat jaar gaat uitvoeren. En tegen welk bedrag. Dit laatste noemen we het omzetplafond. Soms gaat het ziekenhuis over het afgesproken bedrag heen. Je kunt dan in bepaalde gevallen niet (meteen) naar dit ziekenhuis.

Een voorbeeld

Stel : je moet voor een nieuwe behandeling naar het ziekenhuis. Bijvoorbeeld voor een kijkoperatie aan je knie. Je krijgt te horen dat voor die behandeling het omzetplafond in het ziekenhuis van je keuze bereikt is. Het ziekenhuis  heeft een patiëntenstop  en  je komt op een wachtlijst te staan.

In dat geval heb je twee mogelijkheden;

 1. je gaat voor deze behandeling naar een ander ziekenhuis (onze adviseurs bij Zorgadvies & Bemiddeling kunnen je hier mee helpen, bel 088-1311617 of check op unive.nl/zorgzoeker bij welk ziekenhuis je ook terecht kunt) óf
 2. je stelt je afspraak uit tot het nieuwe jaar.

Uitzonderingen: wanneer kun je wel naar dit ziekenhuis?

In de volgende gevallen kun je toch terecht. Ook al is er een omzetplafond

 • Je bent al begonnen met je behandeling

Als je behandeling al is gestart, is er niets aan de hand. Die kan je gewoon afmaken bij het ziekenhuis waar je die begonnen bent.

 • Jij of je kind heeft met spoed een behandeling nodig
  Bij spoed kun je altijd in het dichtstbijzijnde ziekenhuis terecht. Bij levensbedreigende situaties wordt je altijd geholpen.
 • Je bent zwanger
  Ook in dat geval krijg je de zorg die je nodig hebt in een ziekenhuis in de buurt.   

 • Je hebt de Univé Zorg Vrij polis
  Bij deze verzekering  heb je niets te maken met het omzetplafond. Afspraken tussen de zorgverzekeraar en het ziekenhuis over het aantal behandelingen en bedragen gelden niet voor deze verzekering. Ook al is er sprake van een omzetplafond bij een bepaald ziekenhuis; met deze  verzekering kan je altijd in het ziekenhuis van je keuze terecht. Deze keuzevrijheid zie je wel terug in de premie van de  verzekering. Die is namelijk hoger dan bijvoorbeeld de Zorg Select polis.

Kortom: ook al is er een omzetplafond, als je écht zorg nodig hebt dan kun je gewoon naar het ziekenhuis. Ook als het omzetplafond al bereikt is. Of je kunt naar een ander ziekenhuis.

Deel dit bericht