Ga naar inhoud

15 september 2020Gezondheid

Miljoenennota 2021: dit zijn de belangrijkste punten

Het kabinet heeft de Miljoenennota gepresenteerd. Daarin staan de plannen voor 2021 beschreven op het gebied van zorg, inkomen, veiligheid, vervoer en andere onderwerpen.

Zorg

Het kabinet verwacht dat de zorgpremie in 2021 iets gaat stijgen. Dat wordt berekend aan de hand van de zorgkosten. De verwachte stijging is ongeveer € 5 per maand. Bij Univé heb je in 2021 een zorgverzekering voor € 110,90 per maand. Bekijk alles wat je moeten weten als je wilt overstappen naar een andere zorgverzekering in 2021.

Het verplichte eigen risico blijft – net als in 2020 – op € 385 staan. Inhoudelijk verandert er ook een aantal zaken. Lees meer over de veranderingen in de basisverzekering.

Koopkracht

Ondanks de coronacrisis gaan veel Nederlanders er komend jaar op vooruit. Gemiddeld is de verwachting dat de koopkracht stijgt met 0,8%. Werkenden gaan er met 1,2% het meest op vooruit. Uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden gaan er respectievelijk 0,5% en 0,4% op vooruit.

Belasting

Het belastingtarief in de eerste schijf zal in 2021 iets omlaag gaan, van 37,35% naar 37,1%. Verder gaat de zelfstandigenaftrek sneller dan gepland omlaag. De bedoeling was om deze tot 2028 stapsgewijs af te bouwen, maar dat gaat nu iets sneller. Er wordt ook afgebouwd tot € 3.240 in 2036. In plaats van de eerder voorgestelde € 5.000. Ook andere aftrekposten, zoals de hypotheekrenteaftrek, MKB-winstvrijstelling en persoonsgebonden aftrek gaan omlaag.

Huizenmarkt

Goed nieuws voor starters op de huizenmarkt. Wie tussen de 18 en de 35 jaar is en voor het eerst een huis gaat kopen, hoeft geen overdrachtsbelasting meer te betalen. De overdrachtsbelasting bedraagt nu twee procent en is dus al snel een paar duizend euro. Voor beleggers gaat de overdrachtsbelasting juist omhoog. In plaats van twee procent gaan zij juist acht procent betalen.

Deel dit bericht