Ga naar inhoud

19-09-2018Gezondheid

Miljoenennota 2019: dit zijn de belangrijkste punten

Het kabinet heeft de Miljoenennota gepresenteerd. Daarin staan de plannen voor 2019 beschreven op het gebied van zorg, inkomen, veiligheid, vervoer en nog veel meer. Onderwerpen waar elke Nederlander mee te maken heeft dus.
De belangrijkste punten vind je in deze infographic. Daaronder bespreken we per onderwerp wat er zoal verandert.

Klik op de afbeelding voor een grotere versie

Zorg

De zorgpremie gaat stijgen. Dat berekent het kabinet op basis van de zorgkosten. Op dit moment voorzien ze een stijging van ongeveer € 10,- per maand. De precieze stijging weten we pas in november als alle verzekeraars hun premie bekendmaken. Deze kan dus nog iets lager of hoger uitvallen.

Daar staat wel tegenover dat de zorgtoeslag voor lagere inkomens omhoog gaat. Ook blijft het eigen risico gelijk. Verder is er ook nog een aantal veranderingen in de basisverzekering.

Koopkracht

Koopkracht is het deel van je inkomen dat je beschikbaar hebt om uit te geven aan bijvoorbeeld boodschappen, woonlasten en vakanties. Die koopkracht gaat volgend jaar met gemiddeld 1,5% omhoog. Volgens het kabinet gaat 95% van de Nederlanders daar iets van merken. Maar dat geldt voor de een natuurlijk wat meer dan voor de ander.

Daar staat tegenover dat de boodschappen duurder gaan worden. Dat komt door de aanpassing van het lage btw-tarief. Deze staat nu op 6% maar wordt volgend jaar 9%. Dat lage btw-tarief geldt trouwens niet alleen voor boodschappen. Een reparatie door de fietsenmaker of het kopen van een boek wordt ook duurder.

Hervorming belastingstelsel

Het belastingstelsel gaat volgend jaar veranderen. Op dit moment zijn er nog vier belastingschijven. De schijf met de laagste inkomens betaalt nu 36,55% belasting, die met de hoogste inkomens 52%.

Die vier schijven worden de komende jaren teruggebracht naar twee schijven. De eerste schijf is uiteindelijk voor inkomens tot € 68.507. Binnen deze schijf betaal je 36,93% belasting. Zit je in de tweede schijf (voor inkomens daarboven), dan ga je 49,5% belasting betalen.

In 2019 wordt een begin gemaakt om naar dit nieuwe tweeschijvenstelsel toe te werken.

Onderwijs

In 2019 wordt er meer geïnvesteerd in het onderwijs. Zo wordt er 700 miljoen extra vrijgemaakt om werken in het onderwijs aantrekkelijker te maken. Met dat geld worden salarissen verhoogd en moet de werkdruk verder worden teruggebracht.

Veiligheid

Nederland wordt volgend jaar op verschillende manieren veiliger gemaakt. Allereerst met 58 miljoen euro extra voor de politie. Daarnaast is er ook aandacht voor online veiligheid. Het kabinet investeert namelijk 30 miljoen euro in de bestrijding van cybercrime.

Deel dit bericht