Ga naar inhoud

7 september 2018Vervoer

Met de trekker naar school: ben je dan wel verzekerd?

Je hebt ze vast wel eens gezien: de online filmpjes en foto’s van stoere (boeren)jongens en meiden die op de trekker naar school gaan. Het ziet er best grappig uit zo’n trekker tussen alle fietsende leerlingen. Maar voor de jongeren zelf is het vaak gewoon een zeer handige oplossing. Op die manier komen ze namelijk lekker snel én droog op school. Maar mag je als jongere eigenlijk wel met de tractor naar school? En hoe zit het met de bijbehorende verzekering en de aansprakelijkheid?

Als jongere met de tractor naar school: mag dat?

Best stoer natuurlijk om met de tractor naar school te gaan. Maar mag dat eigenlijk wel? In de eerste plaats moet je in elk geval minimaal 16 jaar zijn. Daarnaast dien je ook in het bezit te zijn van een zogeheten T-rijbewijs om met een tractor op de openbare weg te mogen rijden.

De school kan daarbij natuurlijk ook eigen regels hebben als het aankomt op tractoren als vervoermiddel op school. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de beschikbare parkeergelegenheid: die zal bij scholen meestal niet zijn ingericht op trekkers of tractoren. Daarbij bestaat er ook het gevaar dat er ongelukken op en rond de school plaatsvinden waar leerlingen bij betrokken zijn. Grote kans dat een school dan besluit om tractoren niet op het schoolterrein toe te laten.

Tractor rijden en de aansprakelijkheid

Maar wat waarschijnlijk nog het allerbelangrijkst is: hoe zit het met de aansprakelijkheid als het aankomt op het rijden met een tractor op de openbare weg? Een tractor of trekker is een object dat tot doel heeft om landbouwgronden te bewerken. En is dus niet bedoeld om als vervoermiddel voor woon–werkverkeer of andere doeleinden te gebruiken. Op de verzekeringspolis vermelden wij om die reden altijd het soort gebruik, zodat je als klant bij ons weet wanneer je tractor verzekerd is.

Lang niet iedereen checkt dit van tevoren. En dat kan in de praktijk voor vervelende situaties zorgen. Ga je toch met de tractor naar school en veroorzaak je schade? Dan probeert de verzekeraar die schade te verhalen op de verzekeringnemer. Vanuit de WAM (Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen) is de verzekeraar altijd verplicht een slachtoffer schadeloos te stellen. De schade aan het eigen voertuig wordt in dat geval ook niet betaald.

Dat geldt overigens niet alleen als je met de trekker naar school gaat!

De wet verplicht ondernemers om motorvoertuigen die zichzelf kunnen voortbewegen (dus ook trekkers en heftrucks) minimaal te verzekeren voor aansprakelijkheidsschades. We hebben het dan over de zogenaamde ‘WA-verzekering’. Dit type verzekering dekt schade aan anderen.

Deze WA-verzekering, en de bijbehorende dekking, is afgestemd op het gebruik van de machines. Zo kan de verzekering afgesloten zijn voor het gebruik van de trekker voor agrarische werkzaamheden op het eigen bedrijf, maar ook voor ‘ander gebruik’ dan gebruik op het eigen agrarische bedrijf. Dan is de dekking van de verzekering ruimer (en de bijbehorende premie ook hoger).

Een trekker wordt ook nog wel eens gebruikt als vervoermiddel om bijvoorbeeld naar een festival of ander event te gaan. Het is dan niet voldoende om alleen de dekking ‘gebruik op eigen agrarisch bedrijf’ te hebben. Controleer dus goed welke verzekering er is afgesloten en wat de inhoud daarvan is, voordat je met de trekker de weg op gaat.

Voorkomen van dit soort situaties

We willen in de eerste plaats voorkomen dat mensen die met de tractor de openbare weg op gaan (om naar school te gaan) in de problemen raken. Dat doen we door hier volop over te communiceren. Maar ook scholen zelf kunnen een belangrijke rol spelen in het voorkomen van dit soort situaties. Uit onze contacten met scholen blijkt dat dit onderwerp een groot probleem aan het worden is.

Kinderen van agrarische relaties vinden het vaak heel normaal om met de tractor naar school te gaan. Aan scholen adviseren we dan ook om de leerlingen en hun ouders goed over dit onderwerp te informeren. Bijvoorbeeld in een nieuwsbrief of op ouderavonden.

Wil je je kind toch met de tractor de openbare weg op laten gaan? Neem dan voor de zekerheid altijd even contact op met je verzekeringsadviseur. 

Deel dit bericht