Ga naar inhoud

17 juni 2022Reizen

Mascha ging op treinvakantie met het gezin: dit zijn haar tips

Urenlange rijen op Schiphol en lange files op zwarte zaterdag. Niet de ideale start van je vakantie, maar ondanks dat gaat 93 procent van de Nederlanders met het vliegtuig of de auto op vakantie. Alternatieven als de trein worden wel steeds populairder. 

Mascha Bongenaar, blogger op duurzamekeuzes.com, ging al twee keer met haar gezin op treinvakantie en deelt haar ervaringen en tips

De eerste treinvakantie met het gezin was in 2020, vlak voor het coronavirus uitbrak. “We gingen met mijn ouders en ons gezin naar Parijs en dachten na over de reisopties. Met de auto kon, maar vonden we ongezellig. We moesten dan met twee auto’s op pad. En bovendien: waar laat je je auto in zo’n drukke stad?” Al snel kwam de trein in beeld en hoewel haar vader eerst sceptisch was, werd het voor iedereen een mooie reis. “We zagen allemaal de voordelen: je hoeft niet in de rij te staan, hebt geen paspoortcontrole en stapt midden in de stad uit, ideaal.”

Het bleef dan ook niet bij de ene treinreis. Dit voorjaar ging het gezin met de trein naar Kopenhagen. Een reis van ongeveer 9 uur, maar ook dat beviel goed. “Met de auto waren we ongeveer net zo lang onderweg geweest en in de trein heb je ook geen last van achterbankterreur. Vooraf was ik ook benieuwd hoe de kinderen het zouden vinden. Op de achterbank vinden ze meestal geen pretje, maar dit vonden ze juist heel leuk. We hebben bijvoorbeeld boekjes gelezen en spelletjes gespeeld. En voor een plaspauze of kopje koffie hoef je ook niet te wachten tot je een tankstation tegenkomt. Je hoeft alleen maar even naar het toilet of de restauratiewagen te lopen.”

Mascha heeft dus goede ervaringen en deelt haar tips voor wie ook een treinvakantie wil maken.

 • 1

  Boek op tijd

  De meeste internationale treinen kun je 3 maanden vooraf boeken. Als je weet wanneer je wilt gaan, kun je een reminder in je telefoon zetten om meteen te boeken. Hoe eerder je boekt, hoe goedkoper de tickets ook vaak zijn.

 • 2

  Kinderen reizen vaak gratis

  In Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Denemarken reizen kinderen tot en met 14 jaar gratis mee met hun ouders. “Zo reisden we voor € 200 met z’n vijven op en neer naar Kopenhagen, daar kun je niet voor autorijden of vliegen”, vertelt Mascha. Ook in andere landen reizen kinderen gratis of met hoge korting. In België reizen kinderen bijvoorbeeld gratis tot en met 11 jaar en in Frankrijk krijg je korting tot 50%. Blijf je in Nederland? In eigen land reizen kinderen tot en met 3 jaar gratis en tot en met 11 jaar voor € 2,50 per dag.

 • 3

  Pak slim in

  Het voordeel van de trein is dat je niets extra hoeft te betalen voor je bagage en je ook niet vast zit aan bepaalde afmetingen, maar toch is het verstandig om niet té veel mee te nemen. “De meeste treinen zijn goed uitgerust om je bagage kwijt te kunnen, maar denk goed na over wat je meeneemt en of een treinreis dan handig is. Ik zou er bijvoorbeeld niet voor kiezen om drie weken te gaan kamperen.”

 • 4

  Verschijn goed voorbereid op het station

  Klaar om te vertrekken? Zorg dat je goed voorbereid op het station verschijnt. Zoek op waar op het perron jouw wagon stopt, zodat je meteen op de goede plek de trein in kunt stappen. En zorg ook dat je weet hoe je op je eindbestemming komt als je de trein weer uitstapt.

Deel dit bericht