Ga naar inhoud

23 juni 2022Wonen

Maak je huis vakantieproof

Lig je al te dromen van een fijne vakantie? Met de tent richting Frankrijk, of in een fijn huisje in zonnig Italië… Waar je ook heen gaat, op een gegeven moment zal de reis weer richting huis gaan. Hoe heerlijk is het dan om thuis te komen in een fris huis, dat schoon en opgeruimd is? En waar alle spulletjes ook nog veilig op hun plek staan. Je kunt dan toch net even langer van dat vakantiegevoel genieten. Met deze checklist wordt dat een eitje.

  1. Schoonmaken: Ga voor de schoonmaak iets verder dan de reguliere poetsdagen. Verwijder spinnenwebben, poets je ramen, dweil grondig en maak ook de kastjes vanbinnen even schoon. Check ten slotte alles wat je in de koelkast hebt op houdbaarheid, zodat je niet bij thuiskomst een verschimmeld stukje vlees aantreft. Maak ook de bedden opnieuw op, zodat je in een heerlijk schoon bed kunt bijkomen van de terugreis. Terwijl je flink aan het poetsen bent, kun je gelijk alles in huis openzetten om goed te luchten. Duurzame tip: zorg dat je voor vertrek de koelkast leeg hebt gegeten, zodat hij tijdens je reis uit kan staan.

  1. Check de sloten: Nu je hebt gepoetst en alles heeft kunnen luchten, is het een mooi moment om alle sloten en sluitingen in huis na te lopen en ervoor te zorgen dat alles, behalve de voordeur, al op slot zit.

  1. Verberg kostbare items: Heb je kostbare items als zilver, elektronica of kunst in het zicht liggen? Berg ze dan voor de zekerheid toch maar even op. Misschien heb je een kast die op slot kan, of zelfs een kluisje in huis. Het is een kleine moeite om de spullen op te bergen en bespaart jullie, mocht er dan tóch een inbreker binnenkomen, een hoop gedoe.

  1. Laat de buren weten dat je gaat: Het is niet alleen handig voor het geval ze iemand bij jou op het erf zien lopen. Ze kunnen eventueel ook de vuilnisbak aan de weg zetten of ingrijpen in geval van zomers noodweer en overlopende putjes. Heb je een goede band met elkaar? Misschien willen ze dan ook tijdelijk op je huissleutel passen. Voelt dat niet goed, laat dan een sleutel achter bij een vriend of familielid. 

Deel dit bericht