Ga naar inhoud

15 november 2017Vervoer

Laad maar!

Het is soms balen als een stekker, maar rijd je elektrisch dan moet je auto haast iedere dag aan het stopcontact. Gelukkig zijn de laadpalen de afgelopen paar jaar als paddenstoelen uit de grond geschoten. De echte laadstress is inmiddels dus wel voorbij, maar opladen blijft opletten geblazen.

Rijd je al elektrisch of wil je graag overstappen? En ben je benieuwd hoe jij de oplaadkwestie kunt oplossen? Dit artikel beantwoordt al je vragen over de laadpaal.

Elektrische auto opladen: de checklist

Wil je je elektrische auto opladen? Zorg dan dat je dit kunt afstrepen: een elektrische auto, een laadpaal en een laadkabel. Bij publieke laadpalen heb je ook een laadpas nodig. Kilowattuurtje-factuurtje: dankzij die pas weet de paalbeheerder hoeveel hij jou in rekening moet brengen.

Wat voor soorten laadpalen zijn er?

  1. De private laadpaal voor thuis.
  2. Publieke laadpalen in de openbare ruimte en semipublieke palen. Die semipublieke zijn voor iedereen toegankelijk, maar staan op private terreinen zoals parkeergarages of wegrestaurants. Voor de publieke en semipublieke palen heb je een abonnement met een laadpas nodig. Benieuwd naar wat er zoal aan laadabonnementen verkrijgbaar is? Kijk dan eens op Laadpas.com.
  3. De (semi)publieke snellaadpaal. Zie je onderweg dat je accu leeg raakt? Voorkom dat je voor paal staat op de vluchtstrook en plug in bij een van de 700 snellaadpalen, die voornamelijk langs de snelweg staan. Je accu is binnen 30 minuten al vol, terwijl dit bij een reguliere paal 2 tot 4 uur kost.

Is een laadpaal thuis altijd mogelijk?

Ja hoor. Voor de paal en het installeerwerk ben je 600 tot 2.500 euro kwijt. In sommige gemeentes kun je subsidie krijgen voor een laadpaal. Je kunt 'm buiten plaatsen, of in je garage. Kan het niet op je eigen terrein? Klop dan aan bij de gemeente. Zij kunnen je toestemming geven voor een publiek oplaadpunt in de openbare ruimte. Ben jij zo’n slimmerd die een oplaadpunt aanvraagt om een privéparkeerplaats te hebben? Think again. Bij een (semi)publieke laadpaalplek geldt namelijk: wie het eerst komt, wie het eerst laadt.

Hoe kan ik een laadpaal aanvragen?

Dat ligt aan je situatie. Heb je een vrijstaande woning of een rijtjeshuis, dan kun je een laadpaalleverancier, laadpaalinstallateur of je energieleverancier vragen bij jou een laadpaal aan te leggen. Bekende aanbieders zijn EV-BoxFlow Charging en Vattenfall. Heb je geen eigen terrein? Dan kun je dus bij de gemeente terecht. Het bedrijf Allego kan je hierbij helpen.

Waar vind ik oplaadpunten voor mijn elektrische auto in de buurt?

In Nederland staan nu al zo’n 30.000 publieke en semipublieke laadpalen. Is er één bij jou in de buurt? Vast! Alle inplugplekken vind je op Oplaadpalen.nl.

Is er ook een laadpaal app met alle oplaadpunten?

Meerdere zelfs. Met zo’n app zie je of er een laadpaal in de buurt vrij is en hoeveel opladen daar kost. Vaak hebben ze ook een routeplanner, waarmee je een route kunt uitstippelen die langs laadpunten leidt. Hoewel de meeste apps zijn gekoppeld aan laadpassen van specifieke bedrijven, zie je ook de palen van andere aanbieders. Een greep uit de apps:

  • NewMotion (Android en iOS) heeft een eigen laadnetwerk van 30.000 openbare laadpalen in Europa. Bij al deze palen kun je laden, mits je een NewMotion-laadpas bij je hebt.
  • Ook Smoov maakt laadpalen en een app (Android en iOS). Hiermee kun je niet alleen alle oplaadpunten van Nederland zien, maar ook de oplaadkosten afrekenen.
  • Plugsurfing (Android en iOS) heeft 45.000 laadpunten in Europa. Het bedrijf past voor een laadpas en heeft hard gesleuteld aan een laadsleutel. Praktisch dingetje hoor, je hangt 'm gewoon aan je autosleutel.

Kan ik subsidie krijgen voor een laadpaal?

Mogelijk. Sommige gemeentes geven subsidie op laadpalen. Voor particulieren is dit meestal een eenmalig bedrag van 500 euro. Laadpaalaanbieder Flow Charging heeft een overzichtje van de gemeentes die subsidie geven. Wil jij daar wel van profiteren? Dan kun je het beste bij je gemeente informeren naar de huidige stand van zaken.

Kan ik geld terugkrijgen voor een laadpaal bij mijn bedrijf?

Voldoe jij als ondernemer aan bepaalde voorwaarden, dan is de fiscus jou gunstig gezind. Op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland lees je er alles over.

Is het mogelijk om laadpalen in het buitenland te gebruiken?

Absoluut. Met laadpassen van Nederlandse providers zoals NewMotion en EV-Box kun je ook in andere Europese landen opladen. Bij Nederland Elektrisch zie je een imposante plattegrond met alle Europese laadpunten.

Op vakantie naar Nice? Very nice. Maar laten we eerst eens even rekenen. Op een volle accu rijd je meestal 175 kilometer. Het is ruim 1300 kilometer naar de badplaats. Dat betekent 6 of 7 keer opladen om er te komen. Niet erg handig. Elektrisch rijden lijkt dus vooral een schot in de roos binnen de grenzen van ons mooie landje. Nog wel. De innovaties rondom rijden op stroom komen namelijk in rap tempo op stoom.

Deel dit bericht