Ga naar inhoud

1 juni 2022Gezondheid

Kinder EHBO

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Medicijnen zien eruit als kleurrijke snoepjes, schoonmaakmiddel lijkt soms net limonade. Een ruk aan het tafelkleed en de pot met thee valt naar beneden. 

In en om huis gebeuren de meeste ongelukken met kinderen. Wat kun je zelf doen - en wat beter niet - als er iets met je kind is gebeurd? En wanneer ga je naar de huisarts? 

7 veel voorkomende kinderongelukjes: wat te doen? 

1. Bloedneus 
Laat je kind met het hoofd voorover gebogen zitten. Knijp 10 minuten in het zachte gedeelte van de neus. Duurt de bloedneus langer dan 30 minuten, bel dan de huisarts.  

2. Vinger tussen de deur
Houd de vinger een paar minuten onder een niet te koude kraan om de pijn en zwelling te verminderen. Leg er eventueel een koud kompres op. Is de zwelling na een half uur niet verdwenen en gaat bewegen moeilijk? Dan kan de vinger gebroken zijn. Bel bij twijfel altijd met de huisarts. Niet doen: aan de vinger voelen.  

3. Snij- en schaafwonden
Maak de wond schoon met water, milde zeep en een gaasje. Verwijder eventuele stukjes vuil. Bloed het? Druk met een gaasje op de wond om het bloeden te stoppen en plak er een pleister op. Lukt het verwijderen van het vuil niet, bel dan voor advies met de huisarts. Niet doen: watten op de wond.

4. Kneuzingen en zwellingen
Leg het gekneusde lichaamsdeel omhoog en ondersteun het. Voor een arm kun je een mitella (of theedoek) gebruiken. Leg 30 minuten een koud kompres op de zere plek. Wordt de pijn niet minder, raadpleeg dan de huisarts. Niet doen: de kneuzing of zwelling warm houden.  

5. Splinter
Maak het gebied rond de splinter schoon met warm water en milde zeep. Pak de splinter met een pincet zo dicht mogelijk bij de huid. Knijp daarna rond de wond, zodat deze een beetje gaat bloeden en het vuil naar buiten komt. Komt de splinter er niet uit, overleg dan met de huisarts. 

6. Verbranding 
Spoel een brandwond 10 minuten lang met lauwwarm water. Trek na het spoelen eventuele natte kleding uit en spoel de wond opnieuw. Knip kleding die vastplakt rondom weg, maar trek het niet los. Ga bij tweede- en derdegraads brandwonden altijd naar de dokter! Niet doen: brandblaren doorprikken. 

7. Vergiftiging
Raadpleeg de Gifwijzer. Deze helpt je bij het herkennen van de vergiftiging en hoe te handelen. Geen Gifwijzer paraat en je vermoedt dat je kind iets gevaarlijks heeft ingenomen? Bel dan direct de huisarts. Niet doen: je kind laten braken of drinken. Dit kan de gevolgen van de vergiftiging verergeren.  

Gifwijzer bestellen? Ga naar: gifwijzer.nl of download de app. 

Deel dit bericht