Ga naar inhoud

28 februari 2023Gezondheid

Je smartphone is een verleider: 4 tips om de verleiding te weerstaan

Je telefoon roept vanaf het moment dat je je ogen opent je aandacht. Hij piept, seint naar je met lichtjes en roept je naam met de belofte van onontdekte kattenfilmpjes. Als een ware verleider weet hij jouw oog naar zich toe te trekken.

Alsof je geniet van een gezellig diner in een restaurant maar de knipogende knappe ober in de hoek continu je aandacht wegtrekt van het gesprek met je tafelgenoot. Best grappig, maar die afleiding en prikkels kosten je brein energie en focus. Vier tips om met de verleiding om gaan.

Dol op afleiding

Je bent je er wellicht niet van bewust, maar wij mensen zijn dol op afleiding. De verleiding van voldoening op korte termijn wint het vaak van voldoening op lange termijn. Bijvoorbeeld als we aan een klus moeten beginnen die veel van onze denkkracht vraagt. Toch nog even je Insta-feed naar beneden swipen om te ontdekken of er een nieuwe post van je favoriete influencer online staat. Oh, een melding op je telefoonscherm! Ja, als je die eenmaal hebt gezien gaat hij niet meer uit je hoofd. En ook gelijk maar even die appjes beantwoorden...Herkenbaar?

Met je BFF naar de wc

Van de bank naar de wc en naar je nachtkastje. Je mobiele BFF gaat overal met je mee. Je bent hierin niet alleen. Overal zie je mensen die zijn vergroeid met hun smartphone. Dat is geen toeval. Slimme koppen hebben namelijk hard gewerkt om dat ding zo verslavend mogelijk te maken. Je scherm naar beneden trekken op Instagram is vergelijkbaar met een muntje gooien in de gokkast: zal er iets uitkomen? En rolt er iets uit, dan voelt dit als een beloning en maakt je brein het geluksstofje dopamine aan. Onderzoeken tonen aan dat één op de acht mensen verslaafd is aan zijn of haar telefoon en één op de zes aan social media. Wat je kunt doen:

  1. Koop een wekker: Stop met direct je mobiel pakken bij het wakker worden. Begin je de dag met scrollen, dan activeer je een dopaminespiraal waardoor je je de rest van de dag meer moet inspannen om met focus te werken. Koop een wekker en laat je telefoon in de woonkamer als je naar bed gaat.
  2. Hup, in de la: Houd je telefoon buiten bereik. In je jaszak of in een la bijvoorbeeld. Naast je op tafel blijft hij namelijk – ook onbewust – je aandacht roepen. De verleiding is simpelweg te groot. Hetzelfde geldt voor wanneer je achter het stuur stapt. Doe hem op stil en in je dashboardkastje. Heb je je telefoon nodig voor navigatie? Zet hem dan in focusstand. De meeste telefoons hebben deze functie waarbij je zelf instelt welke apps nog toegankelijk zijn en/of meldingen mogen geven.
  3. Blokkeer de verleider: Nee, niet die ongeduldige Don Juan op Tinder maar de verleider in je broekzak. Beperk gebruik van afleidende apps door een ‘blocking app’ te installeren. Hierin stel je in hoelang je van jezelf op een dag gebruik mag maken van apps die je kostbare tijd van je dag afsnoepen.
  4. Check niet continu je meldingen: Zet zoveel mogelijk je meldingen uit of check ze niet continu tussendoor. Dat schakelen kost je namelijk veel energie en hersencapaciteit. Iedere keer blijft een deel van je brein hangen bij waar je mee bezig was. Dit gebeurt al bij de kleinste wisseling, zoals een snelle blik op je telefoon. Hierdoor werken onze hersenen trager en maken we gemiddeld 20 procent meer fouten op ons werk.

Deel dit bericht