Ga naar inhoud

1 juni 2022Wonen

Emotionele schade door inbraak

Wybren (74) en Ida (72) Jongbloed zitten op een Noord-Hollandse camping voor hun caravan als ze een telefoontje krijgen. Er is ingebroken bij hun twee-onder-een-kapwoning. Het echtpaar stapt direct in de auto. Dit kon toch niet waar zijn? 

“Die inbreker heeft geweten dat we weg waren. Normaal gesproken staat onze caravan naast het huis, maar we waren op vakantie. Dat iemand dan z’n kans grijpt; ik kan er niet bij. Ik let nu op iedereen die langs ons huis loopt. Vooral de onmacht maakt me boos”, zegt mevrouw Jongbloed zichtbaar aangeslagen. “Achteraf denk ik: misschien hadden we onze spullen beter moeten opbergen.” 

Verbaasd 

De buren van de familie Jongbloed belden rond etenstijd. “Eigenlijk waren we in eerste instantie vooral verbaasd dat het iemand was gelukt om ons huis binnen te komen. Vijftien jaar geleden is er ook bij ons ingebroken. Gelijk daarna hebben we de oude sloten vervangen door diefstalbestendige sloten. Je verwacht niet dat dit je nog een keer overkomt.” 

Alles weg 

Op dat moment wisten ze nog niet wat er gestolen was. Meneer Jongbloed: “Eenmaal thuis zagen we dat het zijraam beschadigd was. De inbreker heeft een koevoet of iets dergelijks gebruikt om binnen te komen. We zijn met de politie door ons huis gegaan. Overal stonden kastdeuren open, maar de radio en televisie stonden er nog. In onze slaapkamer bleek waar het de inbreker om te doen was. Het ladekastje waar mijn vrouw haar gouden sieraden in bewaarde, lag leeg op de grond. Álles was weg. De halskettingen die ze voor haar vijftigste en zeventigste verjaardag had gekregen, kettingen die de kinderen en kleinkinderen haar hadden gegeven, een ring… en het belangrijkste: het gouden horloge van haar overleden moeder.” Mevrouw Jongbloed: “Ik was ontsteld. Waarom doen mensen dit? Het horloge betekende veel voor me, het was een bijzonder aandenken aan mijn moeder.” 

"Het horloge van mijn overleden moeder betekende veel voor me" 

Schadeherstel 

Bij de familie Jongbloed heerst vooral onbegrip. “Dat iemand ongevraagd in je huis komt en dingen vernielt op zoek naar iets; ze beseffen niet wat ze ermee aanrichten”. Onlangs heeft een Univé schadebehandelaar vastgesteld de exacte omvang van de schade. Het ‘dievenraam’, zoals mevrouw Jongbloed het noemt, is vervangen door een vast raam. “Het helpt om er veel over te praten. We proberen ons leven weer op te pakken. Ik ga ervanuit dat inbrekers ons huis de komende vakanties overslaan. Er valt hier toch niks meer te halen.”, besluit meneer Jongbloed.

Deel dit bericht