Ga naar inhoud

4 oktober 2015Vervoer

Voor- en nadelen van elektrisch rijden

Overweegt u een elektrische auto te kopen? Wij hebben voor u op een rijtje gezet wat de voor- en nadelen zijn van elektrisch rijden.

Voordelen elektrische auto

Goedkope energie

De elektrische energie die u verbruikt met autorijden is goedkoper dan gas, diesel of benzine. Gemiddeld bent u hier slechts 3 tot 4 cent per kilometer aan kwijt, onder andere omdat er op stroom geen accijns zit.

Belastingvoordelen

Voor elektrische auto’s is de bijtelling in 2015 nog steeds 4%. Voor plug- in hybrides met een CO2-uitstoot van niet meer dan 50 gram/km geldt een bijtelling van 7% in 2015. Beide categorieën hebben in 2015 ook nog een vrijstelling voor de motorrijtuigenbelasting.

Goed voor het milieu

Een volledig elektrische auto is beter voor het milieu omdat hij geen CO2 produceert. Maar de elektriciteit waar de auto op rijdt kan wel opgewekt zijn met fossiele brandstoffen. Hoe schoon is elektrisch rijden dan? TNO heeft dat uitgerekend voor de auto’s van 2020. Als de elektriciteit volledig in kolencentrales wordt opgewekt, zal een gemiddelde elektrische auto dan toch 22% minder CO2 produceren dan een gemiddelde auto met verbrandingsmotor.

Nadelen elektrische auto

Duur in aanschaf

Elektrische auto’s zijn een stuk duurder dan brandstofauto’s en dat maakt dat elektrisch rijden toch kostbaarder is. De kosten zitten hem vooral in de dure batterij. In de loop der jaren moet die bovendien vast wel eens vervangen of gerepareerd worden. Wel is de verwachting dat de batterij de komende tien jaar flink in prijs zal dalen.

Beperkte actieradius

Met een elektrische auto kunt u tussen de 130 en 175 kilometer rijden. Daarna is het weer tijd om op te laden en bent u afhankelijk van een laadpaal. Is die in de buurt? En is die laadpaal niet bezet? Een semi-elektrische of hybride auto kan voor dit probleem een oplossing zijn. Als de stroom op is, schakelt u over op de brandstofmotor en kunt u altijd de plaats van bestemming bereiken.

Laden duurt lang

Een elektrische auto opladen is iets anders dan de tank volgooien: het duurt uren. Er zijn wel elektrische auto’s met een snellader, maar dan duurt het toch nog een half uur voor de batterij weer voor 80 procent vol is. Niet elk laadpunt is bovendien geschikt voor de snellader.

Deel dit bericht