Ga naar inhoud

15 september 2020Gezondheid

Dit verandert in 2021 in de basisverzekering

Op Prinsjesdag heeft het kabinet de wijzigingen in de basisverzekering bekend gemaakt. Hieronder vind je de belangrijkste wijzigingen.

Wat blijft er hetzelfde?

Allereerst is er ook een aantal dingen dat hetzelfde blijft en dat is in dit geval goed nieuws. Zo blijft het verplicht eigen risico in 2021 gelijk aan dat van dit jaar: € 385. Verder blijft de maximale collectieve korting gelijk. Vorig jaar werd die gehalveerd van tien procent naar vijf procent. De verwachting was dat de overheid de korting dit jaar verder terug wilde brengen, maar daar wordt vanaf gezien.

1. De premie stijgt met een paar euro per maand

Gemiddeld stijgt de premie van de basisverzekering volgens het kabinet met ongeveer € 5 per maand. Bij Univé heb je in 2021 een zorgverzekering vanaf € 110,90 per maand.

2. Zorgtoeslag

In 2021 komen minder mensen in aanmerking voor het ontvangen van zorgtoeslag. Het maximale inkomen waarbij je zorgtoeslag ontvangt, gaat namelijk omlaag. Wie in 2021 nog wel zorgtoeslag ontvangt, ontvangt dan wel een hoger bedrag dan in 2020.

3. Zorg na COVID-19 wordt vergoed vanuit de basisverzekering

Ben je besmet geweest met COVID-19 en heb je behandelingen nodig om goed te herstellen? Dan worden die tijdelijk vergoed vanuit de basisverzekering. Tijdens een periode van zes maanden heb je recht op maximaal vijftig behandelingen fysio- of oefentherapie, tien uur ergotherapie, zeven uur diëtetiek en een onbeperkt aantal uren logopedie. Na zes maanden kan op advies van een medisch specialist nog eens een periode van zes maanden worden toegevoegd.

 4. Zorg na orgaandonatie

Een orgaandonatie is best ingrijpend. Niet alleen voor de ontvanger, maar ook voor de gever. Herstel kan soms lang duren en werd tot nu toe niet volledig vergoed. Vanaf 1 januari 2021 is het verplicht eigen risico niet meer van toepassing op medische kosten die verband houden met het doneren van een orgaan. Op die manier hoopt de overheid de drempel om een orgaan te doneren weg te nemen. 

5. Meer fysiotherapiebehandelingen voor COPD-patiënten

COPD-patiënten worden in de zorg ingedeeld in diverse subcategorieën, aan de hand daarvan wordt bepaald welke zorg vergoed wordt. Vanaf 2021 krijgen patiënten in categorie B2 meer fysiotherapiebehandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. Voorheen was dat 27 behandelingen in het eerste jaar en drie in de jaren daarna. Dat wordt nu 70 behandelingen in het eerste jaar en 52 in de jaren daarna.

Wil je overstappen naar een andere zorgverzekering voor 2021? Doe dat dan uiterlijk 31 december.

Deel dit bericht